Enter your keyword

Marchewkowe Ciacho Bez Mąki i Pieczenia

Marchewkowe Ciacho Bez Mąki i Pieczenia

Marchewkowe Ciacho Bez Mąki i Pieczenia

Ciacho Marchewkowe bez Pieczenia, Cukru i Glutenu, Wegańskie. To owe ciasto marchewkowe o kształcie „nie” ciasta jeszcze wtedy kiedy je po raz pierwszy spróbowałam totalnie skradło moje kubki smakowe. Aromatyczne, orzeźwiające, słodziutkie. Poza tym ładnych kilka lat temu kiedy moja wiedza na owy temat była znikoma, zrobienie ciasta z marchewki wydawało się być wręcz dziwne.

Jak to warzywo i ciasto? No i stało się! Lekkostrawne, bez mąki i w mojej wersji bez rafinowanego cukru i nabiału. Idealne dla wegan lub osób z alergiami. Perfekcyjne do kawy, na świąteczny stół, a także jako urodzinowa, czy imieninowa niespodzianka dla gości. Marchewka to zródło niezbędnej dla pięknej skóry jak i dobrego wzroku witaminki A. W połączeniu z wszystkimi innymi proponowanymi pełnymi dobroci składnikami to samo „pyszne” zdrowie na talerzu. Wpis ten dedykuję Edycie z bloga Mój Kawałek Podłogi, dziękuję za kopa w pupę i mobilizację.

PRZEPIS

  • czas 60 minut
  • trudność łatwe
  • dieta bez glutenu/mąki, cukru, mięsa, orzechów, drożdży

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 6 startych marchewek
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 3/4 szklanki ksylitolu (lub jak jesz miodu)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1 gruby plaster świeżego ananasa pokrojony w kostkę
  • starta skórka z pomarańczy
  • 1/2 szklanki  upieczonych na suchej patelni migdałów
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika (domowa przyprawa piernikowa)
  • 2 szklanki mleka roślinnego (dodałam kokosowe)
  • kilka pistacji do dekoracji (można śmiało użyć innych orzechów)

Polewa/Lukier

  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżka zmielonego cukru brzozowego czyli ksylitolu (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

Ciasto

  1. Myję i blenduję drobno marchewkę (tak aby miała konsystencję startej marchewki)
  2. Rozgrzewam patelnię, dodaję 2 łyżki oleju kokosowego. Kolejno na patelnię dodaję przygotowaną marchew i smażę przez 10 minut
  3. Na patelnię wlewam mleko kokosowe, dodaję cukier, rodzynki, siemię lniane, przyprawę piernikową i skórkę pomarańczy. Wszytko duszę na małym ogniu, aż uzyskam gęstą masę
  4. Ananasa kroję w drobną kostkę kolejno dodaję do masy razem z uprażonymi migdałami
  5. Blaszkę smaruję olejem i przekładam do niej masę
  6. Odstawiam masę do całkowitego ostygnięcia, a nastepnie na kilka godzin do lodówki
  7. Kolejno robię lukier. Wodę gotuję w małym garnku i dodaję ksylitol i mieszam do momentu, aż się rozpuści
  8. Ostygnięte ciacho stroję przygotowanym lukrem i pokruszonymi pistacjami

Smacznego!

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając je do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

 

Related Posts