Enter your keyword

Wegański Smalec Grzybowy z Cebulą i Miętą

Wegański Smalec Grzybowy z Cebulą i Miętą

Wegański Smalec Grzybowy z Cebulą i Miętą

Wegański Smalec Grzybowy z Cebulą i Miętą Idealny. Bez owijania w bawełnę wyszedł obłędny! Jeżeli miałabym wspomnieć o zwykłym tradycyjnym, a może lepiej nie będę wspominać. Nie lubiłam go i tyle. Natomiast wegańska opcja zrobiona na zimno tłoczonym oleju kokosowym idealnie trafia w moje gusta smakowe.

Olej kokosowego ma zbawienny wpływ na ciało i zdrowie. Dodatek duszonej cebulki jak zawsze podkręca smaki potraw. Suszone borowiki uzbierane własnymi rączkami wprowadzają szczególny smak i do tego klimat, a przy tym wspomnienia z cudownych leśnych borowikowych wojaży. Natomiast mięta orzeźwia smak i dodaje smarowidłu zielonego życia. To właśnie takie smarowidła jak ten smalczyk powinny gościć na naszych kanapkach.

Także zapominamy o nie najlepszych dla zdrowia margarynach, a w zasadzie napiszę nawet zupełnie niewartościowych i zastępujemy je zdrowymi smarowidłami. Jeżeli smalczyk nie przypadnie Ci do gustu możesz również spróbować innych opcji. Na przykład pasty z cieciorki, czyli tak zwanego hummusu od marchewkowego przez daktylowo-orzechowy do koperkowego. Pasty fasolowe, pastę z awokado, czyli słynne guacamole, pastę z pieczonej papryki. Wszytko to znajdziesz w małe co nieco . Aczkolwiek dziś króluje: Wegański Smalec Grzybowy z Cebulą i Miętą! Ten dodatek mięty to pewnie dla Ciebie małe zaskoczenie, ale na tym właśnie polega inność i tajemniczość moich pyszności. Smak sprawdzony przez bliskich i zatwierdzony. Także do sklepu po zakupy i do garów.

 

img_6699_fotor

img_6698_fotor

PRZEPIS

  • czas 20 minut plus czas na ostygnięcie
  • trudność łatwe
  • dieta bez mięsa, glutenu, nabiału, orzechów, drożdży

SKŁADNIKI

  • 500 ml oleju kokosowego (zimno tłoczony)
  • 2 cebule
  • garść borowików suszonych (lub możesz użyć zwykłe pieczarki – jedno opakowanie)
  • świeża mięta
  • sól morska lub himalajska

PRZYGOTOWANIE

  1. Borowiki gotuję przez 20 minut w posolonej wodzie, następnie odcedzam i siekam na malutkie kawałki
  2. Szykuję dużą patelnię, rozgrzewam i dodaję łyżkę oleju kokosowego. Obieram i kroję w kostkę cebulę oraz podsmażam, aż się pięknie zeszkli. Następnie dodaję posiekane borowiki i smażę przez kilka minut
  3. Kolejno resztę oleju pozostałego w słoiku dodaję na patelnię, aż się stopi i smaki się wymieszają
  4. Na końcu dodaję posiekaną miętę, wszystko razem mieszam
  5. Całość przelewam do słoika i odstawiam do wystygnięcia

Wegański Smalec Grzybowy z Cebulą i Miętą gotowy! Idealne smarowidło na kanapeczki, grillowany chlebek lub chrupkie pieczywo.

Smacznego!

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając je do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

Related Posts