Enter your keyword

Wegańskie Gołąbki z Czerwonej Kapusty

Wegańskie Gołąbki z Czerwonej Kapusty

Wegańskie Gołąbki z Czerwonej Kapusty

Wegańskie Gołąbki z Czerwonej Kapusty, perfekcyjne. Wegańskie gołąbki z czerwonej kapusty, idealne. Tym razem nie będzie łatwo , bo gołąbki oczywiście rządzą się swoimi prawami. Zatem musisz zarezerwować sobie dłuższą chwilę na te rarytasy. Ale czego się nie robi dla gołąbków.

Nie często sprawiam sobie takie przyjemności, bo moje tradycyjne gotowanie to zazwyczaj pół godziny, maksymalnie godzina i to razem ze sprzątaniem. Ale grudzień jest dla mnie miesiącem w którym lubię zwolnić i cieszyć się takimi zwyczajnymi momentami. Przepis ten w zasadzie jest taki jak na tradycyjne gołąbki, tyle, że z moim małym twistem. Kapustę zamieniamy na tak zwaną czerwoną (choć jest fioletowa), a zamiast mięsa dodajemy pieczarki. Smak czerwonej kapusty jest delikatnie słodszy od smaku tej tradycyjnej. Zatem skropienie gotowych już gołąbków świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny tworzy intrygujący słodko kwaśny przy czym bardzo ciekawy smak. Zapraszam zatem na Pyszne Wegańskie Gołąbki z Czerwonej Kapusty Perfekcyjne!

weganskie-golabki-z-czerwonej-kapusty

PRZEPIS

  • czas przygotowanie 1 godzina; gotowanie 1 godzina
  • trudność średnia
  • dieta bez mięsa, glutenu/pszenicy, nabiału, orzechów, drożdzy (dieta wegańska)

SKŁADNIKI

  • 1 średnia czerwona kapusta
  • 200 gramów ryżu
  • 1/5 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • nać zielonej pietruszki
  • czarny pieprz i sól himalajska lub morska
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • oliwa z oiwek extra virgin (opcjonalnie)
  • cytryna (opcjonalnie)

Sos

  • 1/2 litra wody
  • 150 gramów koncentratu pomidorowego (1/2 słoiczka 200 gramów)
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • łyżka oleju kokosowego
  • sól himaljska lub morska i czarny pieprz
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Ryż gotuję al dente. Do wody w której go gotuję dodaję 1/2 łyżeczki kurkumy oraz sól
  2. Następnie obieram cebulę i czosnek, i kroję w drobną kostkę, kolejno podsmażam na patelni
  3. Pieczarki myję, także kroję w drobną kostkę, po czym dodaję na patelnię wraz z siemieniem lnianym i smażę przez kilka minut, solę oraz pieprzę. Następnie warzywa wraz z pietruszką dodaję do ugotowanego ryżu i wszystko razem mieszam
  4. Z kapusty wykrawam głąb następnie kapustę sparzam (w garnku z wrzątkiem przez około 15 minut)
  5. Sparzoną kapustę wyciągam z wody oraz studzę. Następnie odcinam listki i kolejno zgrubienia z każdego listka
  6. Przygotowany farsz przekładam kolejno na przygotowane liście. Najpierw zawijam liść na dole na farsz, po czym boki i robię gołąbka, tak aby wykorzystać całego liścia
  7. Szykuję duży garnek na którego spodzie kładę liście kapusty, tak aby pokryły cały spód (używam tych niekształtnych lub porwanych). Następnie układam w garnku gołąbki jeden koło drugiego warstwami
  8. Szykuję sos: Wodę doprowadzam do wrzątku, dodaję koncentrat pomidorowy, 2 listki laurowe, 5-6 ziarenek ziela angielskiego, solidną łyżkę oleju kokosowego, siemię lniane, sól i pieprz. Wszystko kilka minut gotuję i zalewam poukładane w garnku gołąbki. Garnek przykrywam pokrywką i gotuję na małym ogniu do godziny do czasu, aż kapusta będzie miękka
  9. Podaję na ciepło skroplone oliwą, sokiem z cytryny oraz posypane czarnym pieprzem

Idealnie będą się prezentowały na świątecznym stole.

Smacznego!

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając je do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

 

 

Related Posts