Enter your keyword

Gucamole Idealne czyli Pasta z Awokado Roślinnie i Pysznie

Gucamole Idealne czyli Pasta z Awokado Roślinnie i Pysznie

Gucamole Idealne czyli Pasta z Awokado Roślinnie i Pysznie

Gucamole Idealne czyli Pasta z Awokado Roślinnie i Pysznie. Guacamole to moja ulubiona letnia przekąska. To przysmak pochodzący z Meksyku przygotowywany z  awokado. Istnieje wiele wariacji tego przepisu, zatem pole manewru smaku jest duże. Od prostego z solą i limonką, poprzez łagodne z  papryką, pomidorami, cebulą i kolendrą – do ostrego z papryczkami chilli. Jak kto lubi.

Awokado to idealny pokarm dla naszego mózgu. Nasz mózg zbudowany jest w 80% z tłuszczów zatem niezbędne i konieczne do jego sprawnego funkcjonowania są dobrej jakości tłuszcze. Te właśnie znajdujące się między innymi w awokado to tłuszcze nienasycone, czyli te dla nas najlepsze. Więcej o tłuszczach poczytasz w moim poście: Ładne ciało robi się w kuchni – Tłuszcze. Gucamole Idealne czyli Pasta z Awokado Roślinnie i Pysznie to idealny pokarm dla mózgu.

Awokado jest także bogactwem witaminy E. Według Dr Amen (książka: Zmień swój mózg zmień swoje życie) awokado jest jednym z głównych pokarmów dla zdrowia mózgu pomagającym zapobiegać chorobie Alzheimera. Owoc ma także pozytywny wpływ na nasze serca, ciśnienie, cukier we krwi, oczy, ciążę, piękną skórę. Dzienna dawka awokado to dzienna dawka zdrowia.

IMG_6023_Fotor

PRZEPIS

  • czas 10 minut
  • trudność łatwe
  • dieta roślinna bez nabiału, mąki/glutenu, orzechów, drożdży, cukru

SKŁADNIKI

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 mała cebula
  • kilka listków świeżej kolendry
  • 1 limonka
  • sól
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 pomidor malinowy

PRZYGOTOWANIE

  1. Szykuję miskę. Awokado kroję na pól i pozbywam się pestki. Łyżką oddzielam awokado od skórki i przekładam do miski
  2. Do przygotowanego awokado kolejno wyciskam sok z limonki i dodaję szczyptę soli. Limonka sprawia, że awokado nie czarnieje
  3. Obieram i drobno kroję cebulę następnie dodaję do miski
  4. Myję i kroję paprykę, kolendrę oraz pomidora. Z pomidora pozbywam się soku i nasionek przed pokrojeniem. Wszystkie drobno pokrojone składniki dodaję do miski z awokado
  5. Na koniec wszystko mieszam i zgniatam widelcem. Można dodać więcej soli lub limonki – wedle gustu

Zamiast chleba i zamiast nachos serwuję z żytnim chrupkim chlebkiem. Chlebek pokroiłam i posypałam oregano i płatkami drożdżowymi. Wybierz opcję, którą lubisz.

Smacznego!

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

 

Related Posts

  • Uwielbiam i miałam wczoraj wielką ochotę, ale nie dowieźli awokado do naszego sklepu.
    Fajny pomysł z tym pieczywkiem zamiast nachos – zdrowiej, chociaż dodatek tych chrupek powoduje, że potrawa przestaje być bezglutenowa, a z ryżowym (czy samo, bez pieczywa) guacamole już nie bardzo.

    • Asiu jaka szkoda! Moze kup sobie pieczywo chrupkie bezglutenowe tez fajnie smakuje. Ja akurat mam alergie na pszenice (nie na sam gluten tylko inne bialko zawarte w pszenicy) stad tez zytnie mi odpowiada. Sciskam, Daria xxx

    • Asiu jaka szkoda! Moze kup sobie pieczywo chrupkie bezglutenowe tez fajnie smakuje. Ja akurat mam alergie na pszenice (nie na sam gluten tylko inne bialko zawarte w pszenicy) stad tez zytnie mi odpowiada. Sciskam, Daria xxx

  • No i już wiem co mężowi przygotuje jutro do pracy – guacamole z papryką i chrupkim pieczywem. Będzie zachwycony 😉 a robiłaś na przykład guacamole z tuńczykiem z puszki lub wędzonym łososiem?

  • No i już wiem co mężowi przygotuje jutro do pracy – guacamole z papryką i chrupkim pieczywem. Będzie zachwycony 😉 a robiłaś na przykład guacamole z tuńczykiem z puszki lub wędzonym łososiem?

    • Kiedys probwalam, ale obecnie jestem na etapie niejedzenia miesa a w tym ryb. Ale jak ktos lubi to czemu nie. Pozdrawiam, Daria xxx

    • Kiedys probwalam, ale obecnie jestem na etapie niejedzenia miesa a w tym ryb. Ale jak ktos lubi to czemu nie. Pozdrawiam, Daria xxx

  • Aleksandra Stawarz

    Wygląda fantastycznie ? Bardzo lubię pastę z awokado, pyszny dodatek do taco i tortilli z kurczakiem – mniam ???

  • Piękne zdjęcia 🙂 Uwielbiam guacamole! Ale nigdy nie dodaje do niego pomidora…choć wiem, że oryginalny przepis je zawiera 🙂 Może czas spróbować?

    A tak z ciekawostek – udało mi się ostatnio przygotować guacamole i przechować do następnego dnia bez sczernienia! Do gotowego sosu włożyłam w środek pestkę z awokado, całość polałam sokiem z limonki i oliwą i zamknęłam w szczelnym szklanym pojemniczku 🙂 Taki mój mały sukces!

  • Magda Załuskowska

    Nie robiłam jeszcze tej pasty, Twoja wygląda idealnie i smacznie:) Pozdrawiam

  • Widziałam wcześniej to zdjęcie już, ale zapomniałam skomentować. Mega apetycznie to wygląda! Muszę w końcu spróbować 🙂

  • Często robie pastę z awokado, ale takiej wersji jeszcze nie próbowałam. Bardzo zaskoczyłaś mnie malinami w składzie. Jestem bardzo ciekawa końcowego smaku. Opuściłabym tylko cebulę, bo nie lubię:). Zawsze tam gdzie wszyscy dają cebulę, to ja daje natkę pietruszki. A przy okazji jak byś miała czas i ochotę, to zapraszam Cię do mnie na blog na Linkowe Party. To świetna okazja, żeby zaprezentować swój blog i poznać wiele interesujących osób. Miłego dnia – Ania.

  • Ela Zalewska

    Wygląda super apetycznie mniam:) Bardzo lubię awokado i na pewno skorzystam z przepisu.Pozdrowionka:)

  • Jeszcze nie miałam okazji zrobić takiej pasty, a przypuszczam, że znakomicie się u nas przyjmie. 🙂