Enter your keyword

Indyjski Chlebek Chapati Wegański i bez Glutenu

Indyjski Chlebek Chapati Wegański i bez Glutenu

Indyjski Chlebek Chapati Wegański i bez Glutenu

Indyjski Chlebek Chapati Wegański i bez Glutenu. Moja historia z płaskimi chlebkami chapati rozpoczęła się już ponad dekadę temu. Kiedy pierwszy raz spróbowałam tego prostego, a zarazem wyśmienitego przysmaku pomyślałam jakie cudo. Jest to tradycyjny przysmak kuchni subkontynentu indyjskiego, krajów takich jak Indie, Pakistan, Nepal, Bangladesz, Sri Lanka.

Słowo ‚chapat’ w języku hindi znaczy płaski. Chlebek ten jest też bardzo często nazywany roti. Tradycyjny płaski chlebek chapati robiony jest z przesianej mąki z pszenicy (durum), wody i soli. W związku z tym, iż pszenicy w swojej diecie unikam, to moją dzisiejszą propozycją jest wersja bezglutenowa, przygotowana z pełnej dobroci mąki z ciecierzycy. Nie byłabym sobą jakbym nie dodała odrobiny arabskiego smaku; zatem zaatar i cytryna, oto perfekcyjne małżeństwo! Zapraszam na Indyjski Chlebek Chapati Wegański i bez Glutenu o orzeźwiającym smaku cytrynowo zaatar’owym.

PRZEPIS 

  • czas 30 minut
  • trudność średnia
  • dieta roślinna/wegańska bez mięsa, jaj, nabiału, glutenu

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy (możesz śmiało zmielić cieciorkę na gładziutką mąkę jak masz silny blender)
  • 1/2  szklanki mąki bez glutenu (możesz kupić gotową)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki wody (może być potrzeba odrobina więcej, bo mąka bez glutenu pije więcej wody)
  • 1 szczodra łyżka przyprawy zaatar (możesz użyć oregano jak nie znajdziesz zaataru; też świetnie komponuje się z cytryną)
  • 1 cytryna

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki przekładam do blendera z odpowiednią końcówką do wyrabiania ciasta, wyrabiam 5 minut. Opcjonalnie możesz przygotować ciacho tradycyjnie, czyli wyrabiając rękoma (szacunek)
  2. Wyrobione ciasto podziel na 15 kawałków i każdy kawałek rozwałkuj wałkiem na okrągło (by masa się nie kleiła do blatu posyp blat mąką)
  3. Rozgrzewam dobrze patelnię, następnie (na suchą patelnię) kładę jeden przygotowany, rozwałkowany chlebek, po jednej minucie go przewracam i pozostawiam na kolejną minutę. Kolejno chlebki zdejmuję z patelni. Tradycyjnie, chapati kładzie się na kilka minut na ogniu, aby delikatnie spuchł. Ja przy swojej kuchence elektrycznej niestety nie mam takiego rarytasu
  4. Chlebek można jeść sam na ciepło i na zimno lub z hummusem, katalońskim sosem romesco, guacamole. Smakuje po prostu wybornie

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

 

Related Posts