Enter your keyword

Marchewkowy Hummus Jaglany – Boski

Marchewkowy Hummus Jaglany – Boski

Marchewkowy Hummus Jaglany – Boski

Znowu hummus… Daria opanuj się. No nie mogę, bo tak uwielbiam, że chcę eksperymentować i eksperymentować, i jak tylko wyjdzie mi coś super pysznego to lecę by Wam o tym napisać.

Hummus tradycyjny to pasta z cieciorki, słynna potrawa kultur arabskich. Dla mnie wyśmienita. Oczywiście można eksperymentować i stworzyć swojego własnego twista, dodając różne cuda. W tym przypadku pieczona marchewka okazała się być strzałem w 10tkę, gdyż nadała paście delikatnego słodkiego posmaku. Dodatek kaszy jaglanej to u mnie także zupełna nowość w moich hummus’owych doświadczeniach tu ze względu na jej wyśmienite prozdrowotne i odkwaszające właściwości.

 

IMG_2933_Fotor

PRZEPIS

  • czas do 30 minut
  • trudność łatwe
  • dieta bez mięsa, glutenu/mąki, cukru, nabiału, orzechów i drożdży

     

SKŁADNIKI

  • 2 duże marchewki
  • 1 szklanka dobrze ugotowanej ciecierzycy (lub jedna puszka)
  • 2/3 szklanki lub 1/2 woreczka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 10 ziarenek kminku (uprażonych na patelni i rozgniecionych w moździerzu)
  • 1/3 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
  • 2 łyżki tahini (pasta z sezamu) bez też pasta wyjdzie lecz będzie miała troszkę inny smak
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/3 szklanki zimnej wody

Do przystrojenia użyłam

  • oilwy z oliwek (extra virgin)
  • ziarno sezamu
  • pieprz cayenne
  • 1/2 pieczonego i pokrojonego kabaczka
  • 1 duża pieczona i pokrojona marchewka

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Marchewki obieram, zawijam w papier do pieczenia i piękę na grillu lub w piekarniku, aż będą miękkie. Na grillu dzieje się to zdecydowanie szybciej około 15 minut
  2. Kaszę jaglaną płuczę pod zimną wodą aby pozbyć się z niej goryczy. Po czym kaszę gotuję. Do garnka wlewam wodę, dodaję pól łyżeczki soli i kaszę – gotuję przez 20 minut
  3. Cieciorka – tutaj cieciorkę moczę przez noc i gotuję dzień wcześniej. Jak nie przygotowałam cieciorki poprzedniego dnia to kupuję  po prostu puszkę cieciorki
  4. Szykuję kminek, podpiekam na patelni i rozcieram z moździerzu
  5. Jak już wszystkie powyższe składniki są gotowe: marchewka miękka, kasza ugotowana i cieciorka miękka to wszystko przekładam do blendera. Dodaję sól, tahinę, sok z cytryny oraz utarty kminek i blenduję, a podczas bledowania dodaję stopniowo wodę
  6. Blenduję do momentu, aż uzyskam pastę o gładziutkiej konsystencji
  7. Gotowy hummus przekładam na talerz i pięknie przystrajam oliwą z oliwek (extra virgin), sezamem i pieprzem cayenne. Wcinam z grillowanymi warzywami lub opcjonalnie z chlebem lub chrupkim pieczywem

Jak masz ochotę na inne smaki to zerknij również na moje inne hummus’owe wariacje.

Smacznego!

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając je do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

Related Posts