Enter your keyword

Pasta z Cieciorki z Estragonem i Granatem Bardzo Syta Przekąska

Pasta z Cieciorki z Estragonem i Granatem Bardzo Syta Przekąska

Pasta z Cieciorki z Estragonem i Granatem Bardzo Syta Przekąska

Cuda można ukręcić z cieciorki. Ostatnio moim ulubionym przysmakiem jest ona pod postacią pasty czyli hummusu. Miksuję ja od kilku dni i serwuję sobie taki lunch. Dziś piszę do Ciebie z klubu fitness i zgadnij co mam obok siebie? Właśnie moja rano zblendowaną cieciorkę. Może nie, aż tak pięknie prezentującą się jak na zdjęciu dla Ciebie, gdyż w szczelnym pojemniczku, ale dobroć ta sama. Wcinam ją z chlebkiem żytnim i jest bajka. Mam też wariacje pasty z suszonymi pomidorkami jak masz ochotę na coś pomidorowego. Tymczasem przepis dla Ciebie poniżej.

 

IMG_4257_Fotor-1

PRZEPIS

  • czas 5 minut
  • trudność bardzo łatwe
  • dieta bez mięsa, glutenu, nabiału, drożdży

SKŁADNIKI

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (ekstra virgin)
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 2 łyżki tahini czyli pasty z sezamu (opcjonalnie) z tahini smak jest taki troszkę orzechowy/sezamowy

Dekoracja

  • drobno posiekany estragon
  • ziarno granatu
  • oliwa z oliwek lub olej z pestek winogron
  • orzech włoski (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

  1. Odlewam wodę z cieciorkowej puszki
  2. Cieciorkę wkładam do blendera wraz z pozostałymi składnikami oprócz tych do dekoracji. Blenduję, aż uzyskam gładziutką pastę
  3. Gotową pastę przekładam do miseczki i dekoruję. Najlepsza zabawa.
  4. Wcinam z albo z chrupkim chlebkiem albo kromką dobrej jakości żytniego chleba

Smacznego!

Related Posts