Enter your keyword

Pyszny Wegański Paprykarz Idealne i Zdrowe Smarowidło Do Chleba

Pyszny Wegański Paprykarz Idealne i Zdrowe Smarowidło Do Chleba

Pyszny Wegański Paprykarz Idealne i Zdrowe Smarowidło Do Chleba

Zdrowy i Pyszny Wegański Paprykarz Idealne Smarowidło Do Chleba. Puszkowe „przysmaki” typu paprykarz, pasztet, konserwa nie ma co ukrywać ale to jedne z gorszych kulinarnych rozwiązań. Posunę się nawet do stwierdzenia, że takiego kiczu nie powinno się jeść, szczególnie w dzisiejszych czasach. Biorąc pod uwagę jakość używanych składników, albo jej brak oraz ilość konserwantów i innych ‚E’ ewenemenów w nich zawartych.

Pewnie powiesz no tak ale to szybko, wygodnie, smacznie, a ja się nie zgodzę i powiem, że zakasaj rękawy i spróbuj domowych wersji. Dzisiaj podpowiem Ci jak przygotować wegański paprykarz, inny od tradycyjnego (który zapewne kojarzysz z tłustą rybą i ryżem) ale taki o podobnej do tradycyjnego  konsystencji i pysznym pomidorowym smaku. Zapraszam na pełen dobroci: Pyszny Wegański Paprykarz Idealne i Zdrowe Smarowidło Do Chleba.

IMG_5590_Fotor

PRZEPIS

  • czas 30 minut
  • trudność łatwe
  • dieta bez mięsa, ryb, glutenu, nabiału, orzechów

 

SKŁADNIKI

  • kubek suszonych pomidorów zalany wrzątkiem
  • 1/2 szklanki łuskanego słonecznika
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu (użyłam ryżu basmati)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek (nie gorzkiej) lub oleju rzepakowego
  • sól himalajska lub morska
  • czarny pieprz
  • 1/2 łyżki wędzonej papryki

PRZYGOTOWANIE

  1. Pomidory zalewam wrzątkiem i odstawiam na 20 minut
  2. Gotuję ryż (wsypuje do garnka z wrzącą woda i gotuję przez 15 minut)
  3. Słonecznik prażę na patelni do momentu, aż się zarumieni
  4. Obieram czosnek i drobno kroję
  5. Ugotowany ryż odcedzam i polewam zimną wodą
  6. Namoczone pomidory przekładam do blendera wraz z wszystkimi składnikami i blęduję, aż  uzyskam konsystencję pasty
  7. Gotową pastę przekładam do miseczki i opcjonalnie stroję kilkoma ziarnami słonecznika i świeżym koprem lub innym ulubionym ziołem

Smacznego.

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

Related Posts

  • Paprykarz to ja lubię i to bardzo 😀 Koniecznie musżę kiedyś wypróbować Twój przepis 🙂

  • Goska Knopik

    Rzeczywiście pysznie wygląda i wydaje sie nie taki trudny do zrobienia 🙂 ach zaskoczę mężusia 🙂

  • Wygląda świetnie 😉 Dopisz proszę tylko co z wędzoną papryką? P.S. w suszonych pomidorach niestety może znajdować sie gluten – do tych w oliwie często dodają różne mieszanki przypraw

    • Paprykę wędzona wraz z wszystkimi składnikami dodaje do blendera i blenduję. Co do glutenu to we wszystkim pakowanym czy konserwowanym niestety musimy być uważni na gluten i cukier, dlatego używam pomidorów suszonych naturalnie i niekonserwowanych. Pozdrawiam ciepło, Daria x

  • Chciałam zrobić już wczoraj, ale brakło w domu suszonych pomidorów. Dzisiaj idę na zakupy i udowadniam, że bezmięsny nie znaczy monotonny! 😀 O ile tylko blender-żyrafa podoła zadaniu…

  • Ela Zalewska

    Faktycznie nie taki trudny do zrobienia a bardzo smaczny:)Pozdrawiam:)

  • Wegański paprykarz nie jest mi znany, wypróbuje ten przepis, bo coś czuje, że mi zasmakuje.

  • Ela Zalewska

    Zrobiłam własnoręcznie.Dzięki bo wiem co jem 🙂