Enter your keyword

Jak Zrobić Domowe Mleko Kokosowe Nie Może Być Łatwiej

Jak Zrobić Domowe Mleko Kokosowe Nie Może Być Łatwiej

Jak Zrobić Domowe Mleko Kokosowe Nie Może Być Łatwiej

Dla osób szukających alternatywy do konwencjonalnego krowiego mleka, sklepowe mleka roślinne mogą okazać się niekoniecznie trafnym rozwiązaniem. Bo co z tego, że unikamy krowiego mleka, jak w tych roślinnych sklepowych mlekach zbyt wiele dobroci też niekoniecznie można znaleźć. Aczkolwiek, jak  już decydujemy się kupować koniecznie zerkajcie na skład. Im mniej tam znajdziecie różności typu E tym lepiej. Szukajcie tych wiarygodnych. Jak kokosowe to przede wszystkim kokos. Niestety, często w składzie brak docelowego produktu. Poza tym cena za te tak zwane mleka/napoje wykracza poza racjonalną.

Zatem oto kolejna propozycja domowego mleka roślinnego. Dziś zapraszam na kokosowe. Idealne do porannej owsianki, pysznych smoothies, kawy, czy herbaty. Ja ostatnio rozkoszuję się kurkumowo – cynamonowym mlekiem, które przyrządzam właśnie z mleka kokosowego. Wyśmienicie rozgrzewa.

 

IMG_4574_Fotor-1

PRZEPIS

  • czas 5 minut
  • trudność bardzo łatwe
  • dieta bez nabiału, glutenu

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych dobrej jakości (lub 1/2 świeżego kokosu)
  • 1 litr wody mineralnej
  • szczypta soli morskiej lub himalajskiej
  • 1 łyżka miodu lub ksylitolu

PRZYGOTOWANIE

  1. Wiórki kokosowe bądź kokos przekładam do blendera
  2. Następnie dolewam wodę, dodaję sól i miód lub ksylitol
  3. Blenduję na bardzo wysokich obrotach przez 2/3 minuty
  4. Następnie przelewam do szklanej butelki
  5. Można przelać przez gazę, aby pozbyć się z mleka kokosowych drobinek. Mi one nie przeszkadzają. Ale każdy lubi inaczej
  6. Przechowuję w lodowce przez 3/4 dni

Smacznego!

Udostępniaj te dobrocie, bo dobro dane powraca.

Related Posts

  • czy to mleko też ma gęstą konsystencję, tak jak to z puszki, ze sklepu? Pytam, bo ta gęstość jest mi czasem potrzebna do różnych dań z mlekiem kokosowym 🙂

    • Witaj Krystianie! Mleko robione z wiórków kokosowych nie ma gęstej konsystencji. Natomiast to robione z prawdziwego kokosa ma odrobinę – 2 łyżki na kokosa i jest to tak zwana śmietanka. Niektóre mleka kupowane w sklepach to sama śmietanka i woda kokosowa. Inne zaś to gęściejsze mleko. Zależy jak się trafi. Wiec jak gęstość jest dla Ciebie ważna to tu jej nie uzyskasz niestety. To mleko świetnie się sprawdza wszelakich smoothies czy płatków śniadaniowych, bądź bezgrzesznie rozpustnych ciast 😉 Mam nadzieje, że pomogłam. Jak masz jeszcze jakieś pytania śmiało pisz. Pozdrawiam ciepło, Daria

  • Nie sądziłam, że to może być takie proste! I chyba summa summarum wyjdzie taniej niż takie kupne, z puszki… Chyba pokuszę się o próbę 🙂

  • Zabierałam się już parę razy nad tym domowym mlekiem kokosowym. Dziś zaopatrzyłam się w dużą porcję wiórek, więc może nadszedł czas 🙂

  • brzmi całkiem smacznie… może spróbuję 🙂 tym bardziej, że nie powinnam pić mleka…

  • brzmi całkiem smacznie… może spróbuję 🙂 tym bardziej, że nie powinnam pić mleka…

  • Robię podobnie i odcedzam, bo dzieciom wiórki przeszkadzają. U nas to zamiennik mleka krowiego

  • Wow! Nie wiedziałam, że to może być takie proste! Koniecznie muszę spróbować!!! 🙂

  • Kawy bym z nim nie wypiła, ale krem kalafiorowy był boski! Zdarza mi się czasem zrobić, ale nie pomyślałam nigdy o wersji cynamonowo-kurkumowej. Taka ze mnie kucharka 😀

  • Córa Sławy

    Faktycznie przepis banalnie prosty 😉 zrobię dzisiaj, bo udało mi się dorwać niesiarkowane wiórki 😀

  • Small Voyager

    jejku jakie to proste! musze spróbować!!!

  • Kasia Troszok

    świetny pomysł, muszę wypróbować

  • Uwielbiam mleko kokosowe i to jest chyba to, które przygotowuję najczęściej w domu. Bo w ogóle uwielbiam wszystko co kokosowe. Natomiast ostatnio z kupnych odkryłam połączenie mleka quinoa z ryżowym, przepyszne. Pozdrawiam Daria! p.s i dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Wygląda na to, że dzielimy wiele pasji 🙂

    • komosa z ryżowym – to mi się podoba 😉 Dla mnie to sama przyjemność gościć u Ciebie Marto. Tak jak mówisz fajnie, że nasze drogi się zeszły <3

  • Łodyżka Blog

    Chętnie wypróbuję wygląda smakowicie 🙂

  • Ostatnio bardzo polubiłam owsianki więc takie domowe mleko kokosowe byłoby idealne 🙂

  • Nie lubię kokosów. Używam jedynie oleju kokosowego. Przepis jednak wydaje się bardzo prosty, więc może zrobię dzieciom. Mogłoby im zasmakować ?

  • Nie lubię kokosów. Używam jedynie oleju kokosowego. Przepis jednak wydaje się bardzo prosty, więc może zrobię dzieciom. Mogłoby im zasmakować ?

  • Uwielbiam kokosy, a masła kokosowego używam bardzo często w kuchni i nie tylko. Muszę spróbować zrobić mleko kokosowe.

  • Ale świetny patent! Muszę spróbować!

  • kocham kokosy więc z chęcią wypróbuję 🙂

  • Takie proste a pewnie przepyszne 😀 Mniaam!

  • Her best ideas

    u mnie w sklepie nie zawsze mleko kokosowe jest, a przepis tak prosty, że na pewno niebawem wypróbuję! 🙂