Enter your keyword

Egzotyczny Koktajl Truskawkowy – Wegański Kremowy i Pyszny

Egzotyczny Koktajl Truskawkowy – Wegański Kremowy i Pyszny

Egzotyczny Koktajl Truskawkowy – Wegański Kremowy i Pyszny

Egzotyczny Koktajl Truskawkowy – Wegański Kremowy i Pyszny. Sezon otwarty! Truskawki rozpieszczają nas swoim zdrowym, naturalnym i pysznym smakiem. Truskawka to owoc szczególnie bliski mojemu sercu, owoc przywołujący jak już wcześniej wspominałam piękne wspomnienia z dzieciństwa.

Okres na sezonowe dobrocie jest idealny na rozpieszczanie naszych ciał pysznymi, naturalnymi, orzeźwiającymi i odżywiającymi koktajlami, a truskawki pełne witaminy C nadają się do tego idealnie. Tutaj chcę obalić tradycję wcinania truskawek z cukrem – zgroza! A jako alternatywę do zwykłego mleka pozwolę sobie zaproponować gęste mleko (śmietankę)  kokosową. Połączenie to wydało mi się niezwykle smakowite, stad piszę i się z Tobą dzielę: Egzotyczny Koktajl Truskawkowy – Wegański Kremowy i Pyszny!

 

IMG_5732_Fotor

PRZEPIS

  • czas 5 minut
  • trudność bardzo łatwe
  • dieta bez cukru, nabiału, mąki (glutenu), orzechów

 

SKŁADNIKI

  • duży kubek świeżych truskawek
  • 1/3 puszki mleka kokosowego (tej gęstej części czyli śmietanki). Możesz użyć młodego świeżego kokosu
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 2 daktyle medjool
  • 1 owoc marakui lub kawałeczek mango (opcjonalnie)

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Truskawki myję, szypułkuję i przekładam do blendera
  2. Otwieram puszkę z mleczkiem kokosowym i odlewam 1/3 mleczka do blendera. Jak używasz świeżego kokosa to potrzebujesz miąższ z całego owocu
  3. Usuwam pestki z daktyli i dodaję do pozostałych składników
  4. Dodaję wodę i wszystko blenduję, aż uzyskam puszysty koktajl
  5. Serwuję w pięknych szklankach, ozdabiam odrobiną śmietanki, truskawką i egzotycznym owocem

Smacznego!

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

 

 

 

Related Posts

  • Wygląda pięknie a w takiej scenerii jeszcze pyszniej 🙂

  • Anita Katarzyna Dąbrowska

    Ale pycha! Dodaję do zakładek 🙂

  • A ja nie znosze mango!! 😛

  • Przepraszam daktyle jakie? 😛
    A ja z innej beczki: Daria czy Ty jesteś totalnie wege? Nie jadasz tłuszczu zwierzęcego od czasu do czasu?

    • Te daktyle wyróżniają się mega karmelowym smakiem i są meeeeeeega mięsiste. Droższe ale zdecydowanie warte chwili! Czasem jem niehodowana rybę, którą dziadziuś mi złowi lub jajo ale tylko ze znanych źródeł. Głównie mój styl żywienia jest roślinny. Pozdrawiam cieplutko, Daria xxx

      • Pytam bo dowiedziałam się że dla kobiet brak mięsa nie jest zdrowy. I tak rozkmniniam czy to jest mit czy kwestia indywidualna.

        • A mogę zapytać dlaczego według tego źrodła informacji nie jest zdrowy? Ściskam, Daria

          • Według tej pani doktor medycyny chińskiej kobietom do prawidłowego funkcjonowania gospodarki hormonalnej niezbędny jest tłuszcz pochodzenia zwierzęcego. Tłuszcze roślinne niestety powodują często stany zapalne, te zwierzęce nim zapobiegają. Ona nie wysysa tego z palca bo cale zycie leczy te problemy.

          • Każdy ma swoje doświadczenia życiowe (praktykę), wiedzę (wykształcenie); rodzi się w danej kulturze, żywiącej się w określony sposób, tworząc wiedzę wokół swoich zwyczajów i doświadczeń. Pewnie tani Pani doktor ma swoją rację. Moje doświadczenie z doktorami z Indii specjalizującymi się w ajurwedzie, są z kolei inne. Tam ludzie od tysięcy lat są wegetarianami i zyją po 120 lat w zdrowiu bez raków, problemów z sercem, cholesterolem, cukrzycą. Wiec jak dla mnie jest wiele racji tak jak jest wiele nacji, różne doświadczenia. Dlatego ja mam zawsze otwarty umysł i cenię każde zródło wiedzy, bo z każdego się czegoś uczę. Wybieram jednak to co mi odpowiada i to po czym się dobrze czuje i myślę, że każdy powinien decydować sam dla siebie. Wydaje mi się, że Pani doktor tak powiedziała prawdopodobnie ze względu na spożywanie białka i zawartych w nim aminokwasów odpowiedzialnych na procesy biologiczne w ciele ( w tym hormonalne). Tutaj jest moje rozumienie tego jak masz ochotę poczytać: http://bezgrzesznarozpusta.pl/porady/ladne-cialo-robi-sie-w-kuchni-czesc-2-makroskladniki-bialko/ Ściskam i mam nadzieję, że pomogłam trochę zrozumieć moje rozumienie tematu. Daria xxx

          • Oczywiście że pomogłaś i zgadzam się z Twoim tokiem rozumowania:). Dobrze zrozumiałaś co miała na myśli Pani doktor mówiąc to. Ale wspomniała że ten tłuszcz zwierzęcy to dla ludzi żyjących w naszej strefie klimatycznej, także jak najbardziej w Indii itp krajach panują inne warunki i zapewne mięso nie jest niezbędne do funkcjonowania w zdrowiu. A i że należy słuchać własnego ciała bo ona nam podpowiada jak o siebie dbać :). A link zaraz poczytam- dziękuję 🙂

          • A mogę zapytać jak wytłumaczyła to dlaczeczego tłuszcz zwierzęcy to dla ludzi żyjących w naszej strefie klimatycznej? Ściskam, Daria xxx

          • Zimy, mało słońca, praca fizyczna często. O więcej nie pytałam 😉

  • Daria, właśnie patrzyłam na moje mleko kokosowe w lodówce i sobie rozmyślałam, że z truskawkami może być fajnie 🙂 a tu proszę! potwierdzenie teorii! 😀 o daktylach nie pomyślałam, ale faktycznie może trzeba ich użyć, żeby troszkę dosłodzić? :)Buziaki <3