Batatowe Burgery Wegańskie i Bezglutenowe Pyszności.

Batatowe Burgery Wegańskie i Bezglutenowe Pyszności.

Batatowe Burgery Wegańskie i Bezglutenowe Pyszności.

Batatowe Burgery Wegańskie i Bezglutenowe Pyszności. Przepis pierwsza klasa. Szczególnie dla osób lubujących sie w batatach/słodkich ziemniakach. A znudziły im sie batatowe frytki bądź pure. Na tej podstawie właśnie powstał ten przepis.

Były bataty, chciało mi sie ich, ale chciało mi sie ich inaczej. Kto nie lubi burgerów? bo ja wszelakie roślinne uwielbiam. Siedzę w samolocie i piszę o batatowych burgerach. Na około zapachy odgrzewanych w mikrofali sztucznie miękkich wypełnionych ‘E’ cudami panini. A ja mam mojego burgera – własnego wysiłku. W domowym chlebku, z młodym i świeżym szpinaczkiem, pycha. Odrobina wysiłku, a ile zdrowia, przyjemności i co więcej satysfakcji, i ile złotówek w kieszeni. W życiu raczej jestem szczodra i ani sobie ani nikomu niczego nie żałuję ale jakoś nie lubię płacić za niejakościowe i bezwartościowe produkty. Zapraszam na: Batatowe Burgery Wegańskie i Bezglutenowe Pyszności.

IMG_5055_Fotor

PRZEPIS

  • czas 1 godzina
  • trudność średnia
  • dieta bez mięsa, orzechów, drożdży, nabiału, opcjonalnie bez glutenu

SKŁADNIKI

 

  • 2 małe bataty
  • 1 i ½ szklanki kaszy jaglanej (ugotowanej)
  • 2 czerwone pokrojone drobno cebule
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 garść młodego szpinaku
  • 1 garść świeżej kolendry lub innego zioła (kopru, pietruszki, mięty)
  • 1 łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminu
  • 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
  • olej kokosowy do smażenia

PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzewam piekarnik do 200°C
  2. Bataty myję, zawijam w folię aluminiową i piekę, aż będą miękkie (gotowość sprawdzam widelecem po około 40 minutach)
  3. Podczas gdy bataty sie pieką gotuję kaszę jaglaną
  4. Kolejno siekam drobno cebulę, czosnek, kolendrę i szpinak
  5. Gotowe bataty po przestygnieciu obieram ze skórki następnie przekładam do blendera. Dodaję ugotowaną kaszę, pozostałe przygotowane produkty oraz przyprawy. Blenduję dosłownie przez chwilę aby wszystko się wymieszało. Unikam blenowania na całkiem gładką masę
  6. Formuję burgery/kotleciki, obtaczam w żytniej lub bezglutenowej mące i smażę na patelni przez około 2 minutki z każdej strony
  7. Opcjonalnie można upiec w piekarniku. Te smażone pochłaniają dość dużo oleju

Smacznego.

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

Related Posts

  • No właśnie u mnie bataty w batatowej porze to frytki, puree i zupa. Bardzo ciekawy pomysł na burgera. A żarcie w samolocie też omijam, nawet jak już konam z głodu 😀

    • No jedzonko w samolotach czy w komercyjnych miejscach – szalu nie ma! Za duży mam szacunek do swojego ciała żeby tym je karmić. Podeślij feedback jak upieczesz <3 Daria xxx

      • Batatowa pora zacznie się gdzieś późnym latem dopiero, wtedy to na pewno zgapię 🙂

      • Batatowa pora zacznie się gdzieś późnym latem dopiero, wtedy to na pewno zgapię 🙂

  • Ela Zalewska

    Super przepis.Fajnie bo brakowało mi pomysłów. Pozdrawiam 😉

  • Szkolne inspiracje

    Fajny pomysł, chociaż dla mnie bataty są trochę za słodkie. Być może nie potrafię właściwie przyrządzić 😉

  • A ja właśnie robię zupę-krem z batatów i chorizo na ostro 🙂

  • A ja właśnie robię zupę-krem z batatów i chorizo na ostro 🙂

  • Kasia Maszkowska

    Przyznam, że nie jadłam nigdy batatów a przepis wygląda bardzo ciekawie chętnie wypróbuje 🙂 pozdrawiam i zapraszam do nas http://siostrydajarade.blogspot.com/2016/04/basnie-i-legendy-polskie-seria-na-lata.html

  • wygladaja bardzo smakowicie 🙂

  • wygladaja bardzo smakowicie 🙂

  • Pyszota!! Chętnie przetestuje!
    ps.A na domowe bułeczki do burgerów też masz przepis?:D

  • Lubię bataty 🙂 nauczyła mnie moja córka. Uwielbiam uczyć się od moich dzieci, bo wprowadzają w moje życie pozytywny ruch i nowości. A frytki z batatów skradły moje serce 🙂 potem już nie trzeba było mnie zachęcać do batatów 🙂 Wygląda pycha i niech no moje dziewczę wpadnie na weekend! 🙂 Buziaczki <3

  • Mój ostatni debiut to placki z jabłkami. Na burgery też miałem smak, ale jakoś nie było do tej pory okazji a może i czasu. No, ale jak już wpadłem na Twój przepis z batatami, to muszę go wypróbować 😉

    • Placuszki z jabłkami uwielbiam zawsze dziadziuś mnie nimi rozpieszczał. Zdradzisz przepis? Z niecierpliwością czekam na feedback! Pozdrawiam ciepło, Daria x

      • Przepisu niestety nie zdradzę, bo wziąłem pierwszy z internetu, który mi odpowiadał 😀