Enter your keyword

Zaatar’owe Ziemniaki z Pieprznym Tofu

Zaatar’owe Ziemniaki z Pieprznym Tofu

Zaatar’owe Ziemniaki z Pieprznym Tofu

Cytrynowo Zatar’owe Ziemniaki z Pieprznym Tofu Idealny Zdrowy Obiad. Skromny ziemniak, a przez wieki już karmi miliony. Nie wiem jak u Was ale ja znałam go najczęściej w postaci ugotowanej z pysznym koperkiem lub pod postacią frytek. Tak był przyrządzany najczęściej w moim rodzinnym domu. Oczywiście okazjonalnie lądował  w warzywnej sałatce, kopytkach lub plackach ziemniaczanych. Z czasem zakres jego użytku zaczął się poszerzać.

Podczas moich lat zamieszkałych w Wielkiej Brytanii muszę przyznać, że nabrał innego wymiaru. Były nawet czasy, że jadłam je pieczone, ze skórkami, tak zwane i bardzo popularne tam ‚baked potatoes’ (coś na zasadzie takich jakie mój najdroższy dziadziuś parował swoim zwierzakom w dawnych czasach – poważnie to to samo i na początku wydawało mi się dziwne). W Anglii to bardzo populany przysmak podawany często w porze lunch’u z dodatkiem między innymi fasoli, tuńczyka czy masła. Innym popularnym ziemniaczanym przysmakiem cieszą się tam ‚potato wedges’ takie pieczone w skórkach grube łódeczki ziemniaków. Lub tradycyjne zawinięte w gazetę, grube serwowane z octem i solą frytki (tak z octem! dla mnie fu! ale o gustach się nie dyskutuje).

W zasadzie, to gdzie bym nie była, w Europie szczególnie, to ten skromny ziemniak zawsze jest jednym z bardziej popularnie spożywanych warzyw. Hiszpanie podają go w wielu tapas,  Grecy uwielbiają go ze szpinakiem, podobnie jak pozostali mieszkańczy Bałkanów. A Włosi? Hmm podczas mojego pobytu gurowały pizze i makarony, choć skromny ziemniak i czasem bywał. Irlandia, Kraje Skandynawskie, Niemcy, Benelux i jeszcze wiele innych miejsc, gdzie zawsze były, często przynajmniej pod postacią frytek. No czyż nie cudo? Nie wiem czy kiedyś się zastanawiacie nad takimi zwykłymi, a jednocześnie niezwykłymi rzeczami?

Dziś, przechodząc do przepisu, serwuję ziemniaki! Pieczone w skórkach, pięknie i kreatywnie podane, skroplone cytrynką i oliwą z oliwek z mega pieprznym tofu. Na dokładkę wszystko posypane boskim zaatar’em! Tak cytryna i zaatar to idealna para. Zapraszam.

PRZEPIS

  • czas pieczenie ziemniaków do 50-60 min reszta 15 minut
  • trudność łatwe
  • dieta wegańska/roślinna
  • 3 porcje

 

SKŁADNIKI

  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 cytryna
  • 6 ząbków czosnku
  • 1/2 kostki tofu
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • 1 czubata łyżka czarnego mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka zaatar’u (możesz użyć oregano)
  • sól morska lub himalajska

PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzewam piekarnik do 200°C
  2. Myję dobrze ziemniaki (piekę je w skórkach)
  3. Następnie do połowy rozcinam je nożem mniej więcej  co milimetr, by uzyskać efekt cieniutkich ala paseczków Skraplam oliwą i wstawiam do piekarnika razem z główką czosnku (czosnek piekę około 30 minut)
  4. Tofu kroję w drobne paseczki, delikatnie solę, mega pieprzę (przepraszam za wyrażenie), tak ma być czarniutkie od pieprzu i podsmażam na patelni, aż stanie się chrupiące. Po usmażeniu odstawiam na bok
  5. Cytrynę kroję w łódeczki, odstawiam na bok
  6. Upieczone ziemniaki wykładam na piękny półmisek, skraplam cytryną i traktuję szczodrą ilością oliwy z oliwek. Kolejno w ponacinane szparki wkładam kawałeczki uprzednio przygotowanego chrupiacego i pieprznego tofu (ślinka mi cieknie pisząc to choć już jadłam)
  7. Obieram także upieczony czosnek i wciskam w wolne miejsca koło tofu
  8. Wszystko posypuje zataar’em i solę
  9. To tyle! Ziemniak w rękę i wgryzamy się w to chrupiace, cytrynowo – zaatar’owe i delikatnie pikantne cudo!

Smacznego!

 

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając je do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

 

 

 

Related Posts