Jesienna Batatowa Zapiekanka z Ryżem

Jesienna Batatowa Zapiekanka z Ryżem

Jesienna Batatowa Zapiekanka z Ryżem

Jesienna Batatowa Zapiekanka z Ryżem Inaczej ale Pysznie (Wegańsko i bez Glutenu). Jesienne dni pomału wkraczają w nasze progi. Nic wtedy lepiej nie smakuje jak ciepły pełen komfortu posiłek. O tej porze roku zazwyczaj rozpoczynam sezon zupowy i zapiekankowy.

W roli głównej zazwyczaj występują syte warzywa typu dynia, bataty, ziemniaki. To wszystko z aromatyczną cebulką lub czosnkiem, ziołami, przyprawami. Opcji zawsze jak zawsze jest pod dostatkiem. Ma być pysznie, szybko oraz przyjemnie. Dzisiaj, tuż po moim powrocie ze zjawiskowej Czarnogóry (magiczne miejsce) nie mogłam się już doczekać, kiedy wskoczę do swojej kuchni, włączę ulubioną nutkę i będę tworzyć. Zapraszam oto Jesienna Batatowa Zapiekanka z Ryżem Inaczej ale Pysznie (Wegańsko i bez Glutenu).

img_4531

PRZEPIS

  • czas do 50 minut
  • trudność łatwe
  • dieta bez mięsa, glutenu/mąki, nabiału, orzechów

 

SKŁADNIKI

  • 2 duże bataty (słodkie ziemniaki)
  • 2 średnie cebule
  • 3 większe marchewki
  • 1/2 cytryny
  • kolendra swieża lub suszona
  • 1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu
  • ser wegański (lub jak jesz nabiał to inny tu wedle gustu)
  • oliwa z oliwek (extra virgin)
  • sól morska lub himalajska

PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzewam piekarnik do 200°. Szykuję blaszkę na której rozkładam papier do pieczenia
  2. Bataty myję oraz kroję na długie paski/frytki, marchewkę myję i kroję na pół cm paski a cebulę obieram i kroję na małe kawałki
  3. Wszystkie warzywa przekładam na przygotowaną blaszkę, posypuję kolendrą, dodaję pokrojoną cytrynę oraz polewam oliwą z oliwek. Przekładam do piekarnika i piękę przez 40 minut
  4. Gotuję ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu (do wody dodaję listek laurowy)
  5. Szukuję dwie żaroodporne miseczki. Do każdej na spód wsypuję ryż na który tarkuję wegański ser. Na ryżu układam upieczone warzywa. Wszystko posypuję swieżo posiekaną kolendrą i starkowanym serem. Ponownie zapiekam przez 5 minut, aż ser się roztopi. Po wyciągnięciu z piekarnika solę i polewam odrobiną oliwy z oliwek
  6. Serwuję bardzo gorącą, gdyż smakuje wtedy wybornie

Smacznego!

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając je do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

Related Posts