Enter your keyword

Kasza Jaglana w Pietruszkowym Pesto

Kasza Jaglana w Pietruszkowym Pesto

Kasza Jaglana w Pietruszkowym Pesto

Kasza Jaglana w Pietruszkowym Pesto Ma Bardzo Ciekawy Smak. O zbawiennym wpływie kaszy jaglanej na zdrowie pisało już wielu, wielokrotnie pisałam i ja. Większość z Was pewnie jest już obeznana w temacie. Aczkolwiek jak chcecie dowiedzieć się więcej na jej temat to z całego serca polecam książkę Jaglany Detoks, napisaną przez Marka Zarembę. Pomysł na moją dzisiejszą propozycję pochodzi właśnie z tej książki.

Autor pisze między innymi o wpływie kaszy jaglanej na ciało, samopoczucie i w efekcie zdrowie. W książce można też znaleźć wiele wspaniałych propozycji na bardzo pyszne jaglane przepisy. Po przeprowadzeniu jaglanego detoksu w 60% z polecenia autora i 40% moich własnych smakowych modyfikacji, jestem pełna podziwu jak wspaniale i lekko się czuję. Idealnie sprawdzi się dla tych pracujących nad zbędnymi kilogramami. Zapraszam oto Kasza Jaglana w Pietruszkowym Pesto Bardzo Ciekawy Smak!

 

img_6400_fotor

PRZEPIS

  • czas 30 minut
  • trudność łatwe
  • dieta bez glutenu, mięsa, nabiału

 

SKŁADNIKI

  • 100 gramów kaszy jaglanej na osobę
  • 1 kiść zielonej pietruszki
  • 1 garść orzechów włoskich
  • sól morska lub himalajska
  • 2 czerwone papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek (extra virgin)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki zimnej wody

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Kaszę jaglaną płuczę kilkakrotnie w bardzo zimnej wodzie
  2. Do garnka wlewam wodę, przekładam kaszę, łyżeczkę oleju kokosowego oraz sól. Gotuję przez 20 minut pod przykrywką
  3. Orzechy podpiekam na patelni i przekładam do blendera, dodaję pietruszkę, szczyptę soli, oliwę z oliwek, sok z cytryny, wodę i ząbek czosnku. Wszystko blenduję, aż uzyskam konsystencję pesto
  4. Paprykę zawijam w papier do pieczenia i piekę na grillu lub w piekarniku
  5. Gotową ugotowaną kaszę przekładam do durszlaka i polewam gorącą wodą aby pozbyć się całkowicie kleiku. Pozostawiam przez kilka minut na durszlaku, aż woda ocieknie
  6. Kaszę przekładam do miski, dodaję przygotowane pesto i wszystko mieszam, aż kasza nabierze zielonego koloru
  7. Ugrillowaną paprykę kroję na małe kawałki i serwuję wraz z przyrządzoną kaszą

Opcjonalnie serwuję z prażonymi orzechami i ziarnem granatu.

Smacznego!

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając je do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

Related Posts