Enter your keyword

Komosa Ryżowa z Cieciorką i Warzywami Sałatka Idealna

Komosa Ryżowa z Cieciorką i Warzywami Sałatka Idealna

Komosa Ryżowa z Cieciorką i Warzywami Sałatka Idealna

Dzisiejsza propozycja pełna dobroci to święte ziarno inków, czyli komosa ryżowa (quinoa), cieciorka i pyszne, świeże warzywa. Komosa ryżowa to idealne źródło roślinnego białka dostarczającego wszystkie niezbędne dla ciała aminokwasy.

Cieciorka to strączek o pysznym smaku, a także bardzo dobre źródło białka. Całości temu daniu dopełniają warzywa, co do warzyw i białka to warto wiedzieć, że warzywa też między innymi zawieraja białko. Zatem to nie jest tak, że jak nie jemy mięsa czy produktów odzwierzęcych to nie jemy białka. Oprócz białka mamy  węglowodany, tłuszcze i pełno błonnika zatem to idealna kompozycja dla zdrowia.

 

IMG_5163

PRZEPIS

  • czas 30 minut
  • trudność łatwe
  • dieta bez mięsa, mąki/glutenu, nabiału, drożdzy, orzechów

SKŁADNIKI

  • szklanka komosy
  • puszka cieciorki
  • 1/2 małego brokułu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • świeża mięta
  • świeża bazylia
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • szczypta soli morskiej lub himalajskiej

PRZYGOTOWANIE

  1. Komosę ryżową gotuję (Wsypuję do garnka, zalewam gorącą wodą i gotuję przez 10 minut)
  2. Cebulę obieram i kroje. Myję paprykę, brokuł i kroję na mniejsze kawałki
  3. Rozgrzewam olej na patelni i podsmażam przez kilka minut cebulkę. Dodaje paprykę, brokuł, cieciorkę, szczyptę soli i smażę wszystko przez około 10 minut
  4. Odcedzam ugotowaną komosę ryżową następnie dodaję do smażących się warzyw i wszystko razem mieszam
  5. Na koniec posypuję posiekanymi świeżymi ziołami mięty i bazylii. Skraplam kilkoma kroplami cytryny i oliwy z oliwek
  6. Dla mnie ważne jest aby warzywa smakowały al dente, stąd też ich nigdy długo nie smażę/gotuję/grilluję

Smacznego!

Related Posts

  • Uwielbiam takie bogate w warzywa mieszaniny, a także komosę. Bardzo smacznie to wygląda 🙂

  • Zostało ugotowane i zjedzone w 100% 🙂 pycha i dziękujemy z córą za inspirację 😀

    • Przyjemność po mojej stronie Basiu. Nic nie raduje mi serca bardziej jak fakt, że smakowało <3 Ściskam Was, Daria xxx

  • Najlepiej! Wygląda bardzo zachęcająco! Nie jadłam jeszcze quinoi na słono, więc może w końcu się skuszę 🙂

  • Wypróbuję! Czasem gotuję komosę z odrobiną bulionu warzywnego – przepyszna! 🙂

  • Wygląda przepysznie i zdrowo, a takie posiłki lubię najbardziej 🙂

  • Brzmi i wygląda przepysznie, więc będę musiała koniecznie wypróbować 😉

  • Brzmi i wygląda przepysznie, więc będę musiała koniecznie wypróbować 😉

  • Zrobiłam do tej pory tylko jedno podejście do komosy ryżowej i jakoś mi nie posmakowała. Z Twoim przepisem może zaryzykuję jeszcze raz.

  • Bardzo apetyczny przepis 🙂 Komosy na wytrawnie nie miałam okazji próbować 🙂 Mam smaka na takie danie

  • Och, weszłam tu i nie mogłamsię powstrzymać żeby nie zerknąć na ten przepis. Jest tylko jeden malusieńki problem, nie toleruję cieciorki!!! Nienawidzę jej smaku 🙁 Masz jakiś pomysł czym wyrazistym ją zastąpić ? 🙂

  • same ulubione składniki, uwielbiam komosę! tak samo cieciorkę, więc trafia w moje gusta doskonale 🙂

  • Justyna Witkowska

    nie przepadam za cieciorką, ale w takim zestawieniu pewnie nie czułabym jej smaczku za bardzo.
    btw. zdjęcia przesmaczne! pobudzają ślinianki.

  • Aleksandra Stawarz

    Cieciorka <3 latem takie warzywne dania są najlepsze, nasycą, ale nie sprawią, że będziemy się czuć ociężale – pycha!

  • Mmmm lubię takie szybkie, smaczne i pożywne obiadki <3 Komosę bardzo lubię za to, że jest taka delikatna 🙂

  • Ela Zalewska

    Wszystko na talerzu wygląda fantastycznie a jeszcze jak pomyślisz ile w tym zdrowia to aż chce się zjeść- pychotka:)