Enter your keyword

Kurkumowo Pieprzna Tofucznica

Kurkumowo Pieprzna Tofucznica

Kurkumowo Pieprzna Tofucznica

Kurkumowo Pieprzna Tofucznica ze Szparagami, Wegańska i bez Glutenu. Szparagi w sezonie, a co lepsze w połączeniu z tofucznicą smakują rewelacyjnie. Czym jest tofucznica? Tofucznica to pokruszone i smażone tofu (twarożek sojowy, który można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów).

Tofucznica to taka jakby jajecznica bez jajek, robiona na bazie tofu. Tofu jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla osób nietolerujących nabiału czy jajek; jest to też przysmak bardzo popularny wśród wegan i wegetarian. Tofu jest źródłem pełnowartościowego roślinnego białka, żelaza, fosforu, magnezu, witamin z grupy B oraz witaminy E.

Tofucznica moim zdaniem smakuje bardzo podobnie do jajecznicy, choć wiadomo, że jajecznicą nie jest, ale  dla mnie jej konsystencja jest dużo bardziej przyjemniejsza.

Dodane przyprawy: kurkuma, jedna z najzdrowszych przypraw świata, a zawarta w niej kurkumina nadaje tofucznicy pięknego żółtego koloru. Połączyłam to wszystko ze szczodrą ilością czarnego pieprzu, bo piperyna zawarta w czarnym pieprzu aktywuje te wszystkie zbawienne własciwości kurkumy. Kurkuma na przykład może zwalczać infekcje, wzmacniać odporność, rozwiązać problemy trawienne, wspomagać pracę mózgu, a nawet może zapobiegać nowotworom.

Zapraszam, oto zdrowa Kurkumowo Pieprzna Tofucznica ze Szparagami, Wegańska i bez Glutenu. A jakbyś miała ochotę na bardziej tradycyjne smaki na przykład szczypiorkowe klimaty to zerknij do Marty na bloga  Jadłonomia jest tam fajny przepis na tofucznicę.

PRZEPIS

  • czas 20 minut
  • trudność łatwe
  • dieta roślinna/wegańska: bez nabiału, jaj, mięsa, glutenu, cukru, orzechów

SKŁADNIKI

  • 1 kostka tofu (400 gramów)
  • 10 zielonych szparagów
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały pomidor
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu
  • sól morska lub himalajska
  • olej kokosowy

PRZYGOTOWANIE

  1. Na patelnie dodaję lyżeczkę oleju kokosowego
  2. Kolejno obieram cebulę oraz czosnek, drobno kroję i dodaje do oleju. Smażę przez minutkę i dodaję drobno pokrojonego pomidora, kurkumę, pieprz i sól
  3. Otwieram tofu (wodę z tofu pozostawiam na boku). Następnie kruszę tofu (na drobne kawałeczki) i dodaję bezpośrednio na patenie. Wszystko razem mieszam tak, aby tofu nabrało pięknego żółtego koloru. Smażę całość przez 5 minut
  4. Myję szparagi, pozbywam się dolnych końcówek, kroję na małe kawałki i dodaję na patelnie. Wszystko finalnie smażę przez 5 minut, tak. aby szparagi pozostały al dente
  5. Gotową tofucznicę przekładam na piękny talerz i nic innego mi nie pozostało tylko delektować się jej dobrocią. Tobie też polecam, samo pyszne zdrowie.

Smacznego,

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

Related Posts