Makrobiotyczna Zupa Jesienna – Dbaj o Jelita

Makrobiotyczna Zupa Jesienna – Dbaj o Jelita

Makrobiotyczna Zupa Jesienna – Dbaj o Jelita

Makrobiotyczna Zupa Jesienna – Dbaj o Jelita (Wegańska). Zimno, ciemno, mokro… jesień, a jak jesień to często wychłodzone ciało i przeziębienie. U mnie przełom i po 10 latach to ostatnie tygodnie w pochmurnej Wielkiej Brytanii. Mokrej, wietrznej jesieni, jadę deficyt słońca nadrabiać hiszpańskim słońcem, czyli czas na przeprowadzkę i nowe doświadczenia.  Obecne braki energii nadrabiam  zupką makrobiotyczną, którą postanowiłam siebie i bliskich nakarmić.

Poza tym pewnie Tobie też się przyda na wzmocnienie organizmu przed długimi miesiącami jesieni i zimy. Jest to zupa wegańska, bez mięsa, bez nabiału, kostek rosołowych. Z dala od takich piekelnych ulepszaczy smaku. Oto ala rosół ale warzywny, choć bez makaronu za to z pełną dobroci kaszą jaglaną. Zatem wzmacniamy układ pokarmowy i regenerujemy jelita. A zdrowe jelita to zdrowy układ odpornościowy i wtedy nic się nas nie czepia.

 

img_6406_fotor

 

PRZEPIS

  • czas do godziny
  • trudność łatwe
  • dieta wegańska /bez mięsa, nabiału, jaj, glutenu/pszenicy

SKŁADNIKI

  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/3 imbiru
  • 2 laski selera naciowego
  • 4 marchewki
  • 1 batat (słodki ziemniak)
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 puszka czarnej fasolki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • sól morska lub himalajska
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • świeża pietruszka

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Przygotowuję warzywa. Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę następnie podsmażam w garnku, w którym zazwyczaj gotuję zupę
  2. Kolejno obieram i drobno kroję czosnek oraz imbir po czym dodaję do smażącej się cebuli. Wszystko smażę przez kilka minut. Kolejno dodaję kurkumę, listek laurowy, sól i zielę angielskie. Smażę przez kolejne kilka minut
  3. Zabieram się za warzywa. Wszystkie myję, obieram i drobno kroję (tu wedle gustu). Koleno dodaję wraz z fasolką do garnka i wszystko razem podsmażam przez kilka minut (2-5 minut)
  4. Gotuję wodę w czajnuku i gorącą wodę wlewam do garnka ze smażącymi sie warzywami. Gotuję do 40 minut
  5. Do ugotowanej zupy wsypuję ugotowaną kaszę jaglaną oraz posiekaną zieloną pietruszkę
  6. Serwuję bardzo gorącą tak aby wygrzała całe ciało

Można podać z czarnym pieprzem i dosolić tu wedle gustu.

Smacznego!

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając je do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

 

 

Related Posts