Enter your keyword

Wegański Placek Gryczany w Sosie z Tofu

Wegański Placek Gryczany w Sosie z Tofu

Wegański Placek Gryczany w Sosie z Tofu

Wegański Placek Gryczany w Sosie z Tofu Nie ma Lepszego. Placki ziemniaczane to pyszności, na których widok w naszym domu zawsze się oko cieszy. Jednym z naszych  dawnych ulubionych przysmaków zawsze był placek po węgiersku, dawnej tradycyjnie oczywiście przyrządzany z mięsem.

Dzisiejsza propozycja to propozycja to Wegański Placek Gryczany w Sosie z Tofu Nie ma Lepszego!, bez ziemniaków i bez mięsa. Wielki placek przygotowany jest z niepalonej kaszy gryczanej. Od razu wyjaśnię, że placek nie ma smaku kaszy gryczanej, tylko smak bardzo podobny do placków ziemniaczanych.

Kasza jest dużo lepiej trawiona niż ziemniaki i karmi nasze ciało wieloma dobrociami. Między innymi nie zakwasza organizmu, a zakwaszone ciało to często ciało nieszczęśliwe, bo chore, lub z nadwagą. A zdrowe jelita to zdrowy układ odpornościowy, więc dobre trawienie to podstawa. Kasza gryczana nie zawiera glutenu zatem jest idealna dla osób uczulonych na gluten. Zawiera bardzo dużo błonnika, sole mineralne (między innymi wapń, magnez, żelazo) i witaminy między innymi z grupy B.

Zamiennikiem mięsa w sosie jest tofu. Tutaj zawsze naciskam na to aby kupować tofu z niemodyfikowanej soi. Jest wiele zwolenników jak i przeciwników spożywania produktów sojowych. Ja osobiście jem, ale nie należy ono do moich ulubionych przysmaków. Aczkolwiek w sosach czy tofucznicy sprawdza się nieźle. Oto przepis na Wegański Placek Gryczany w Sosie z Tofu Nie ma Lepszego.

 

img_4824_fotor

PRZEPIS

  • czas 1 godzina
  • trudność średnia
  • dieta bez mięsa, glutenu, nabiału, drożdży, orzechów

SKŁADNIKI

Placki

  • 300 gramów niepalonej kaszy gryczanej
  • 1 duża cebula
  • czarny pieprz
  • sól morska lub himalajska

Sos

  • 1 mała cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 1/3 pora
  • 1/2 batata
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 kostki tofu (150 gramów)
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • sól i czarny pieprz
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta pieprzu cayenne

 

PRZYGOTOWANIE

Metoda tradycyjna

Placki

  1. Kaszę gryczaną moczę przez całą noc
  2. Na drugi dzień odlewam z namoczonej kaszy wodę oraz kaszę płuczę i odcedzam
  3. Odcedzoną kaszę blenduję, aż uzyskam pastę
  4. Obieram, kroję cebulę w kostkę i dodaję do miski z pastą, dodaję sól i czarny pieprz
  5. Rozgrzewam patelnię, dodaje olej po czym na rozgrzanym oleju formuję łyżką wielkiego placka. Smażę z każdej strony po 2 minuty, aż placek nabierze delikatnie brązowego koloru
  6. Gotowe usmażone placki przekładam na talerz

Sos

  1. Tofu kroję w kostkę, delikatnie solę, posypuję kurkumą, pieprzem cayenne i smażę, aż delikatnie zbrązowieje
  2. Kroję drobno cebulę i czosnek, dodaję na patelnię i podsmażam przez kilka minut wraz z tofu, po czym podlewam wodą
  3. Obieram pozostałe warzywa, trę na tarce warzywnej i dodaję na patelnię. Solę, pieprzę, dodaję listka laurowego i ziele angielskie. Wszystko duszę, aż warzywa będą miękkie
  4. Na końcu jak warzywa się uduszą dodaję 1 łyżkę koncentratu i garść posiekanej pietruszki

Thermomix

Placki

  1. Namoczoną, wypłukaną kaszę gryczaną przekładam do naczynia miksującego i blenduję: czas 20 sek, prędkość 6-7. Gotowa zmiksowana masę przekładam do osobnej miski
  2. Obieram cebulę, wkładam do naczynia miksującego, blenduję czas 3 sek, prędkość 5. Posiekaną cebulę dodaję do miski z masą. Przyprawiam solą i pieprzem, i wszystko razem mieszam. Następnie smażę placki zgodnie z powyższą instrukcją w punkcie 5

Sos

  1. Do naczynia miksującego dodaję obraną i przekrojoną na pół cebulę, ząbek czosnku, łyżkę oleju kokosowego i siekam czas 3 sek, prędkość 5. Następnie duszę przez 3 minuty/120°/prędkość 1
  2. Dodaję kurkumę, pieprz cayenne, czarny pieprz, sól i gotuje 1 minutę/100°C/prędkość 1
  3. Dodaję pozostałe warzywa (można obrać ze skórki tu wedle upodobania) i kroję 6-10 sek/prędkość 4
  4. Do naczynia dodaję zielę angielskie, liść laurowy, łyżkę koncentratu pomidorowego, 400g wody i gotuję przez 15-18 min/100°C/prędkość 1. Na tym etapie można dodać pokrojone w kostkę tofu. Choć ja wolę je osobno podsmażyć i wtedy dodać do gotowego już sosu

Placek serwuję z sosem, posypuję świeżą posiekaną pietruszką.

 

Smacznego!

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając je do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

 

Related Posts