Enter your keyword

Wegański Rosół z Kurkumą

Wegański Rosół z Kurkumą

Wegański Rosół z Kurkumą

Rosół to ulubiony przysmak mojej mamy, stąd też nie będę ukrywać jak jest niedziela to jest  i rosół. Obecnie sprawy się mają tak, że od kilku miesięcy moja mama przyłączyła się do nas roślinożerców i nie je mięsa, stąd razem zagłębiamy tajniki rosołu roślinnego. Faktem jest, że rosół nie należy do moich ulubionych potraw, ale czego nie robi się dla mam! Podobno to idealna zupa na wzmocnienie odporności, na rozgrzanie; no i smakuje rewelacyjnie.

Jak dla mnie smak rosołu tradycyjnego, gotowanego na mięsie, który jadłam kilka lat temu, a smak rosołu roślinnego zbyt wiele się nie różni. Jedyne co zauważyłam, to że ten roślinny zdecydowanie smakuje mniej tłusto, co według mnie jest ogromnym plusem. Morał z tego jest taki, że może jak nie mamy pod ręką ekologicznego, humanitarnie wyhodowanego, zdrowego kurczaka, albo z powodów etycznych nie chcemy go jeść, to warto spróbować poeksperymentować z roślinkami. Dla mnie podstawą smaku rosołu jest definitywnie bukiet ekologicznych, pełnych smaku i aromatu warzyw. Są to seler, marchewka i pietrucha, choć tu w Hiszpanii używam pasternaka, bo ciężko o pietruszkę i powiem, że smakowo nawet ciekawie się to komponuje. No i oczywiście bez palonej cebulki nie ma rosołu, bo to ona nadaje mu tego wybornego aromatu.

Jak już wyżej wspominałam o odporności, to teraz wspomnę o kurkumie, bo te dwie idą z sobą w parze! To złoty proszek miedzy innymi mogący wpływać na leczenie infekcji bakteryjnych, wirusowych, grzybicznych. W Azji Południowej kurkuma od wieków stosowana jest jako lek na różne choroby. Do tego nadaje roślinnemu bulionowi piękny i żółciutki kolor. Bajka!

 

 

PRZEPIS

  • czas 2 godziny
  • trudność łatwe
  • dieta roślinna/wegańska

 

SKŁADNIKI

  • 4 marchewki
  • 1/2 dużego selera
  • 1 średni pasternak
  • 2 duże cebule
  • 1 mały por
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 4 świeże listki lubczyku
  • zielona pietruszka (nać)
  • sól morska lub himalajska
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 kabaczki na makaron (oczywiście można śmiało przygotować z innym tradycyjnym ulubionym makaronem na przykład żytnim lub bez glutenu)

PRZYGOTOWANIE

  1. Szykuję garnek w którym będę gotować rosół, roztapiam w nim łyżkę oleju kokosowego. Jedną cebulę kroję w kosteczkę i dodaję na rozgrzany olej wraz z kurkumą i solą. Czekam, aż cebulka się ładnie zeszkli. Drugą cebulę obieram przekrawam na 4 części i przypalam w piekarniku lub na grillu (u mamy w domu na kuchence gazowej)
  2. Marchewki, seler, pasternak dokładnie myję, nawet szczotkuję, kroję na małe kawalki, przekładam do garnka z cebulką zalewam wszystko zimną wodą (3 litry). Dodaję również ziele angielskie, ziarna pieprzu, por, liście laurowe, przypaloną cebulę oraz por. Przykrywam garnek pokrywką i gotuję na małym ogniu przez minimum 2 godziny
  3. Kiedy rosół się gotuje robię w tym czasie makaron. Do zrobienia kabaczkowego makaronu używam temperówki (z ang. spiralizer) lub jak nie masz to użyj obieraczki julienne. Gotowy makaron przekladam do wazy, posypuję szczodrą ilością zieloną natki pietruszki i odstawiam na bok; tam sobie czeka na rosół
  4. Finalnie gotowym rosółem zalewam makaron w wazie, dodaję 2 łyżki oliwy z oliwek, dużo czarnego zmielonego pieprzu. Gorący, parujący i pachnący rosołek stawiam na stół!

Smacznego!

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

 

Related Posts