Enter your keyword

Zdrowe Bezglutenowe Pierogi Z Kapustą, Borowikami i Szczyptą Pieprzu Cayenne

Zdrowe Bezglutenowe Pierogi Z Kapustą, Borowikami i Szczyptą Pieprzu Cayenne

Zdrowe Bezglutenowe Pierogi Z Kapustą, Borowikami i Szczyptą Pieprzu Cayenne

Ubóstwiam pierogi! Jako dziecko mączne przysmaki należały do moich ulubionych. Pierogi, kopytka, racuchy, naleśniki. Wszystkie te dobrocie oczywiście przyrządzane były z mąki pszennej. Dzisiaj mąki pszennej unikam jak wroga. To ze względu na moją alergię na pszenicę, którą odkryłam jakiś czas temu. Także ze względu na jakość tej mąki w dzisiejszych czasach, a dokładniej to jej brak. Masowa produkcja z modyfikowanego genetycznie ziarna pszenicy, smutne, ale prawdziwe. Dlatego warto sięgać po tę ekologiczną. Na szczęście to tylko jeden typ mąki; dostępnych jest jeszcze wiele innych. Na przykład zdrowszą opcją od zwykłej mąki pszennej jest mąka orkiszowa, choć do moich ulubionych należy mąka żytnia. Często także pichcę używając bezglutenowej. Tak właśnie teraz przyrządzam moje ulubione kopytka, naleśniki no i wyborne pierogi. Na te właśnie dziś Cię zapraszam.

IMG_3791_Fotor copy

PRZEPIS

  • czas 40 minut
  • trudność średnia
  • dieta bez glutenu, mięsa, nabiału, cukru

SKŁADNIKI

Ciasto

  • 600 gramów mąki bezglutenowej
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego (zalewam 6 łyżkami ciepłej wody i pozostawiam na 10 minut aż zgęstnieje)

Farsz

  • kubek suszonych borowików (gotuję przez minimum 20 minut)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 kilo kapusty kiszonej (nie kwaszonej)

PRZYGOTOWANIE

Farsz

  1. Obieram i podsmażam cebulę wraz czosnkiem
  2. Płuczę kapustę, drobno kroję i dodaję na patelnię. Smażę wraz z cebulką i czosnkiem
  3. Moim sposobem na pyszny farsz jest podlewanie kapusty wodą z ugotowanych grzybów. Duszę na małym ogniu przez około 30 minut
  4. Ugotowane grzyby drobno blenduję, odrobinę solę
  5. Jak kapusta jest gotowa mieszam ją z grzybami

Ciasto

  1. Odmierzam mąkę, przekładam do blendera/malaksera (z właściwą kocówką do wyrabiania ciasta). Dodaję wegańskie przygotowane z siemienia jajo. Dodaję stopniowo bardzo gorącą wodę i zaczynam blendowanie. W innym razie zagniatamy tradycyjne ciasto na pierogi
  2. Gotowe ciasto wałkuję i filiżanką formuję małe kółka na pierogi

Na końcu

  1. Gotowym farszem wypełniam przygotowane kółka. Składam na pół i zaklejam
  2. Gotuję wodę w wielkim garnku, solę
  3. Przygotowane pierogi wrzucam na do gotującej się wody
  4. Czekam, aż wypłyną na powierzchnię. Gotuję jeszcze przez kolejne 10 minut na małym ogniu
  5. Ugotowane pierogi wykładam na talerz uprzednio wysmarowany oliwą w innym razie się posklejają
  6. Pierogi podsmażam na oleju kokosowym. Osobno smażę czerwoną cebulkę
  7. Serwuję na łożu rukoli ze szczyptą pieprzu cayenne i kilkoma kroplami oliwy z oliwek

Smacznego.

Related Posts