Enter your keyword

Grillowane Ziemniaczki i Papryka z Guacamole

Grillowane Ziemniaczki i Papryka z Guacamole

Grillowane Ziemniaczki i Papryka z Guacamole

Ziemniaczano Paprykowa Extrawaganza Wegański i Zdrowy Obiad. Pomysł na zdrowy, pyszny i syty obiad to podobno niemałe wyzwanie w dzisiejszych czasach. Ahh i znowu te ziemniaki…  Przyznaję choć nie jadam ich często to ziemniaki mają szczególne miejsce w moim sercu. Tak właśnie to zwyczajne i mało ekscytujące warzywo, w tradycyjnej polskiej kuchni spożywane prawie każdego dnia. Dla mnie szczególne i to zapewne dlatego, że powiązane z pięknymi doświadczeniami i wspomnieniami z dzieciństwa.

Tak to ja jako dziecko pomagałam swojemu najdroższemu dziadkowi zbierać je na polu i miałam okazję obserwować jak wielkie przyczepy po nie przyjeżdżają. Po czym je zabierają po to by karmić innych. Piękne doświadczenie budujące świadomość skąd pochodzi jedzenie i ile cieżkiej pracy oraz czasu wkłada się w kultywowanie jakościowego jedzenia. To dlatego teraz rozumiem dlaczego jakość kosztuje. Życzę każdemu dziecku takich doświadczeń.

Grillowanie warzyw jak niektórzy twierdzą nie jest zdrowe, podobnie jak smażenie, gdyż podczas owych procesów wytwarzają się negatywne dla zdrowia substancje. Pewnie mają rację. Ale nie dajmy sie zwariować. U mnie grillowanie odbywa sie po uprzednim zawinięciu warzyw w papier do pieczenia (tak unikam foli aluminiowej). Staram się również aby mocno warzyw nie spiekać. Zatem zachowanie umiaru kluczem do zdrowia jak we wszystkim. Zapraszam po przepis!

 

 

PRZEPIS

  • czas 30 minut
  • trudność łatwe
  • dieta bez glutenu, nabiału, cukru, drożdzy (wegańska)
  • 1 porcja

SKŁADNIKI

  • 2 średnie ziemniaki
  • 3 zielone papryki
  • 3 ząbki  czosnku (na osobę ale śmiało grilluj całą główkę)
  • małe dojrzałe awokado lub 1/2 dużego
  • 1 mały dojrzały pomidor
  • 1/3 średniej  cebuli
  • zielone oliwki
  • oliwa z oliwek
  • rozmaryn
  • sól morska lub himalajska
  • czarny pieprz

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzewam grilla (można zrobić w piekarniku ale zajmuje to dłuższą chwilę)
  2. Ziemniaki dobrze myję następnie kroję w 0,5 cm plastry, posypuję rozmarynem i polewam kilkoma kroplami oleju rzepakowego lub kokosowego. Zawijam w papier do pieczenia i przekładam na rozgrzany grill
  3. Kolejno myję papryki, osuszam i skraplam olejem rzepakowym lub kokosowym. Zawijam w papier do pieczenia i również przekładam na rozgrzany grill
  4. Grilluję również całą nieobraną główkę czosnku
  5. W trakcie kiedy warzywa się grillują zabieram się za przygotowanie a’la guacamole. Przekrawam awokado na pól i pozbywam się pestki. Miąższ  z awokado przekładam do miski i ugniatam widelcem
  6. Kolejno myję pomidora i blenduję,  po czym dodaję do przygotowanego awokado
  7. Obieram i kroję w drobną kostkę cebulę i również dodaję do awokado. Wszystko razem mieszam, odrobinę solę i a’la quacamole gotowe
  8. Sprawdzam warzywa, w razie potrzeby przewracam na grillu. Gotowe ugrillowane warzywa pięknie układam na talerzu. Czosnek obieram ze skórki i także dodaję. Grillowany czosnek traci swoją moc i staje się słodziutki. Wszystko polewam oliwą z oliwek, dodaję soli i czarnego pieprzu
  9. Na samym końcu polewam oliwą z oliwek i dodaję oliwki (tutaj opcjonalnie) i serwuję z gotowym a’la guacamole

 

Smacznego!

 

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając je do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

Related Posts