Enter your keyword

Domowe Mleko Owsiane 5 minut wysiłku a tony Dobroci

Domowe Mleko Owsiane 5 minut wysiłku a tony Dobroci

Domowe Mleko Owsiane 5 minut wysiłku a tony Dobroci

Wiele z nas dowiaduje się, że ma alergię na nabiał. Następnie podejmuje decyzję o zaprzestaniu m.in. picia mleka.
W supermarketach możemy dostać wszelkie mleka roślinne. Super, że są dostępne alternatywy. Na przykład mleko sojowe, ryżowe, migdałowe. Takich i ja używałam. Potem zaczęłam sobie czytać skład i… No właśnie słabo. Niewiele w tych mlekach dobroci. To zazwyczaj tylko kilka procent głównych składników i dziwne E i inne niefajne dodatki. Najbardziej zaskoczyło mnie mleko migdałowe, gdzie na karton mleka był 1% migdałów. Od tej pory zaczęłam sobie robić swoje własne. Niewiele więcej wysiłku, a dużo więcej zdrowia i zaoszczędzonych złotówek. Co ważniejsze, można śmiało przechowywać w lodówce przed 3/4 dni. Zapraszam. Zapraszam więc po to co naturalne: Domowe Mleko Owsiane 5 minut wysiłku a tony Dobroci!

IMG_4217_Fotor-1

PRZEPIS

  • czas 25 minut
  • trudność łatwe
  • dieta bez nabiału, orzechów

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 daktyle
  • szczypta soli
  • 3 szklanki wody

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Płatki owsiane przesypuję do miski i zalewam wodą. Pozostawiam na 20 minut (można śmiało na dłużej)
  2. Po 20 minutach odlewam wodę z płatków. Następnie przekładam do blendera
  3. Z daktyli usuwam pestki. Daktyle przekładam do blendera i dodaje również szczyptę soli
  4. Na końcu dolewam 3 szklanki wody i blenduję
  5. Zblendowane mleko odcedzam, używam durszlak z drobniutkimi otworami
  6. Pozostałości po płatkach można wykorzystać do na przykład zdrowych naleśniczków
  7. Gotowe mleko przelewam do butelki. Przechowuję w lodówce do 4 dni. Przed użyciem wstrząsam butelką

Jak dla mnie bajka. Czasami jem owsiankę na mleku owianym, co na początku wydawało się dziwnym konceptem, ale w zasadzie to nawet tego w smaku nie czuć. Mleko to mleko, a jakie to już każdego własna bajka. Moja na dziś to zdecydowanie: Domowe Mleko Owsiane 5 minut wysiłku a tony Dobroci! Idealnie sprawdza się także w koktajlach bananowych jak i innych. Zerknij do: koktajle/napoje po nutkę inspiracji.

Smacznego!

“Dziel się dobrocią i udostępnij, co dobrego dajemy do nas samych wraca”

 

Related Posts

  • A jak z jego smakiem? Przyznam się, że często robię hm.. zamienniki produktów – nutella z awokado, naleśniki z mlekiem sojowym, ciasto owsiane, stewia i syrop klonowy, i takie tam.. i czesto są to niewypały smakowe 🙁 Jak jest ze smakie takiego mleka w potrawach? W Kawie? (Kawusia musi być… 😉 )

    • Co do owsianego i kawusi to niestety nie będę pomocna bo kawusi nie pije. Kiedyś jak piłam to z sojowym, bądź migdałowym to smakowało inaczej niż zwykłe. Myślę, ze jak bym miała pić z owsianym też bym się przyzwyczaiła. Aczkolwiek każdy ma swoje preferencje smakowe. Nic innego tylko próbuj i sprawdź czy Ci odpowiada. Pozdrawiam, Daria

    • Też się właśnie zastanawiam, czy to mleko pasuje do kawy. Uwielbiam latte, a odkąd mam w domu ekspres, piję ją niemal codziennie. Ale po obejrzeniu filmiku o tym, jak traktowane są krowy hodowane na mleko, jestem coraz bardziej zdecydowana, by zamienić mleko na jego roślinny odpowiednik.

      • Kawa z mlekiem owsianym (testowałam na kupnym) smakuje inaczej, choć nie powiedziałabym, że źle. Warto spróbować i samemu ocenić, ah i można się przyzwyczaić 🙂

  • Nigdy nie próbowałam takich rzeczy, ale Twój przepis zachęcił mnie do eksperymentu 😉

  • Ja też czasem aż się boję zajrzeć na etykietę tych supermarketowych specyfików. Ja mleka samego w sobie nie lubię tak z zasady, ale tak się zastanawiam jakie są dalsze losy tego Twojego? Dorzucasz coś jeszcze do niego?

    • Tony opcji 🙂 Idealne do smoothies – na przykład wrzuć ulubiony owoc plus daktyle lub figę zblenduj i bajka – jako przekąska idealne. Dziwne dla wielu wiem ale jem płatki owsiane na śniadanie z mlekiem owsianym, ziarnem i owocami – Uwielbiam i polecam 😉 Dodaje do ciast, co naleśników do herbaty (chai tea). Jak w którymś z moich przepisów będzie mleko roślinne możesz śmiało używać owsianego. Bezgrzesznie rozpustnego dnia <3

      • Ok, z tym smoothie to mnie przekonałaś 🙂

  • Bardzo mi się podoba! Lubię takie zdrowe napoje.

  • Biorąc pod uwagę ceny mlek roślinnych, nie omieszkam zrobić sobie pewnego dnia 🙂

  • No proszę nie myślałam że to takie proste musze sobie tylko daktyle zrobić i spróbuje? Dziękuję za przepis?

  • A ja resztki z płatków wykorzystuje do wieczornego peelingu 😉

  • Jutro robię!!! Zdjęcia robisz przecudne!!!! 🙂 Mogę zapytać jakim obiektywem? 🙂

  • Jutro robię!!! Zdjęcia robisz przecudne!!!! 🙂 Mogę zapytać jakim obiektywem? 🙂

    • Witaj Magdaleno! Dziękuje, bardzo mi miło, że Ci się podobają. Pewnie, że możesz pytać. Obiektyw: Canon Zoom Lens ef 18-55mm. Jak tam mleko? Przepis się sprawdził? Pozdrawiam cieplutko, Daria xxx

  • Pierwsze dwa miesiące weganizmu robiłam zawsze sama mleko, teraz trochę się rozleniwiłam i zaczęłam kupować. Zapomniałam, jakie to proste i tanie….:)

  • Marta Sztybrych-Kamińska

    Jakie proste! Muszę w święta spróbować koniecznie!

  • Od bardzo dawna zbieram się, aby zacząć produkować własne mleko roślinne. Niestety to kupowane w sklepach często jest bardzo drogie i zawiera sztuczne dodatki.

  • OMG!! Takie proste?? Szok! Ja mimo że normalnie mleko pije testuje właśnie te „inne” i zakochałam się w migdałowym i owsianym! Sa pyszne!! Dzięki za tipy- najpierw kupię blender a potem zaczynam produkcję 🙂

  • Daria już kilka razy patrzyłam na to mleczko 🙂 wysłałam link mojej wegance. I co? Zbyt leniwa jest kobieta młoda 🙂 a ja mam teraz 2 slow weeks (życie) więc ogród i kuchnia korzystają ze mnie 🙂 mleko przybywam !!!! 🙂 Basia***!!!

  • Właśnie czegoś takiego szukałam, dziękuję, w sobotę robię mleczko 🙂

  • Robiłam kokosowe i bardzo przypadło mi do gustu. Teraz czas na owsiane 😉

  • Bardzo fajny i łatwy pomysł, na pewno wypróbuję:)

  • Kurczę, często sięgam po mleko migdałowe (kupuję Alpro Soya) i muszę sprawdzić, ile tam migdałów w nim jest.
    A Twoje mleko chętnie wypróbuję – i naleśniki też 🙂

    • Asia z tego co ja wyczytałam to chyba kilka procent tylko … śmiało możesz sobie zrobić mleko migdałowe sama – namocz na noc migdały, po czym odlej wodę, przesyp do blendera dodaj 3 szklanki świeżej wody zblenduj i już – mleko z samych migdałów bez żadnych konserwantów. Ściskam, Daria x

  • muszę spróbować, ostatnio mam fazę na eko!

  • chyba wiem co bedzie moim kolejnym kuchennym projektem 🙂

  • follow creativity now

    Fantastyczna sprawa. Niestety ja też musiałam zrezygnować z nabiału ze względu na zły wpływ na cerę. Nigdy też nie kupiłam żadnego chemicznego mleka bo skład przeraża. Ale teraz, idąc za twoim przepisem, chyba spróbuję zrobić właśnie takie 🙂

  • follow creativity now

    Fantastyczna sprawa. Niestety ja też musiałam zrezygnować z nabiału ze względu na zły wpływ na cerę. Nigdy też nie kupiłam żadnego chemicznego mleka bo skład przeraża. Ale teraz, idąc za twoim przepisem, chyba spróbuję zrobić właśnie takie 🙂

  • Super! Takiego domowego przepisu własnie szukałam:)

  • Owsiane mleko jest pyszne! Jak mieszkałam w Szwecji łatwo dostać tam było mleko OatLy. U nas podobno też czasem można je znaleźć, ale cena przeraża. Dzięki za przepis, na pewno wykorzystam.
    Jedno pytanie: czy do blendera przekładasz namoczone wcześniej płatki czy wodę, która z tych płatków pozostała? A później dolewasz czystą wodę czy właśnie tą z płatków?