Enter your keyword

Mleko z Orzecha Włoskiego – Rarytas

Mleko z Orzecha Włoskiego – Rarytas

Mleko z Orzecha Włoskiego – Rarytas

Mleko z Orzecha Włoskiego Pyszny Naturalny Rarytas. W związku z tym, że nie spożywam nabiału, a lubię sobie podogadzać, to często eksperymentuję i tworzę swoje własne mleka roślinne. Robię to z kilku powodów, pierwszy to taki, że te kupione w sklepach niekoniecznie zawierają dobrej jakości składniki, albo zawierają ich znikomy procent. Zatem kupując sklepowe mleko, np. migdałowe znajduje się tam zaledwie 1 lub 2% migdałów, a cena owych produktów z tych tak zwanych „zdrowych półek” jest wygórowana. Po drugie stawiam na jakość i mój wybór tego co jem zazwyczaj się na jakości opiera.

Szanuję swoje ciało i swoje zdrowie, czyli świadomie czytam etykiety. Nie żałuję 10 minut swojego cennego czasu, by zrobić sobie naturalne, zdrowe i wartościowe mleko. Świadomie i z troską traktując swoje ciało, co później przekłada się na moje wspaniałe samopoczucie. To tak jak wizyta u kosmetyczki i zrobienie sobie zabiegu czy masażu, tyle, że tu działamy od wewnątrz i naturalnie. W zdrowym ciele zdrowy duch. Bo dobrze odżywione ciało to zdrowe i piękne ciało.

Orzechy są zbawienne dla naszego ciała. Ja niestety na wiele z nich jestem uczulona. Na szczęście orzech włoski służy mi idealnie. Stąd moje spontaniczne odkrycie ubiegłego tygodnia, przetestowane już kilkakrotnie, pyszne i zbawienne dla ciała mleko z orzecha włoskiego. Idealny zamiennik zwykłego mleka i do tego dużo zdrowszy.

IMG_6175_Fotor

PRZEPIS

  • czas do 10 minut
  • trudność łatwe
  • dieta bez nabiału, cukru, mąki/glutenu

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki orzechów włoskich (osobiście preferuję kupować te w skorupkach bo zachowują świeżość zdecydowanie dłużej)
  • 1 daktyl (opcjonalnie – można dodać ksylitolu lub miodu)
  • szczypta soli morskiej lub himalajskiej
  • 2 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE

  1. Orzechy przekładam do blendera
  2. Usuwam pestkę z daktyla i dodaję go do blendera, lekko solę
  3. Do blendera również dodaję wodę
  4. Wszystko blenduję, aż zrobi się bialutkie mleczko. Mleko przelewam przez gazę, a z pozostałych orzechów robię kulki mocy (przykładowy przepis tylko zamiast wiórków kokosowych dodaj orzechy)

Smacznego!

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając je do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

 

Related Posts

  • Iwona Królikowska

    W końcu pora zrobić własne mleko, nie mogę spożywać krowiego a cena sklepowego mleka roślinnego powala na kolana. Dziękuję za przepis.

  • Super pomysł, a orzechy już zaczynają dojrzewać na drzewach.
    Orzechy obierasz wcześniej ze skórki? Jeśli nie, to czy mleko nie robi się gorzkie?

  • Z włoskich jeszcze nie robiłam… a mam ich całą wielką torbę!

  • Jeszcze takiego nie piłam, więc muszę spróbować!

  • A Daria to daktylowa panna, bo widzę, że sporo używasz, ale też się nie dziwię, bo daktyle to pyszna i naturalna słodycz. A mleko apetyczne 🙂