Enter your keyword

Waniliowe Mleko Jaglane – Zbawienne

Waniliowe Mleko Jaglane – Zbawienne

Waniliowe Mleko Jaglane – Zbawienne

Waniliowe Mleko Jaglane Zbawienne i Idealne dla Ciała. Kasza jaglana kilkaset lat temu była w Polsce królową kasz. Zdobiła zarówno stoły biedoty jak i te szlacheckie jako wyjątkowo ceniony produkt zbożowy o niezwykłych właściwościach. Serwowana także w okresie międzywojennym podawana, na przykład z luksusowym szafranem (przyprawa).

Kasza jaglana to proso, tak właśnie dla wielu kojarzona z pokarmem dla papug. Jest to jedno z najstarszych ziaren występujących na całym świecie. Obecnie sięgamy po nią coraz częściej. Zapewne może dziać się tak dlatego, że jest to kasza bezglutenowa, więc nie tylko idealna dla alergików, ale także tych, którzy z wyboru lub pod wpływem rewolucji bezglutenowej glutenu nie spożywają.

Kasza jaglana jest:

  • jedyną kaszą zasadotwórczą, czyli nie zakwasza naszego organizmu tak jak większość pożywienia spożywanego na zachodzie w dzisiejszych czasach
  • jest bogactwem witaminy z grupy B i innych, żelaza (kobietom bardzo potrzebnego, gdyż pozbywamy się go w dużym stopniu z powodu menstruacji; istotne także przy braku energii) wapnia, fosforu, potasu, krzemu wpływa na – włosy, paznokcie, elastyczność naczyń krwionośnych, zapobiega odkładaniu się w naczyniach związków tłuszczowych, zapobiega odwapnianiu i wpływa na regenerację kości po urazach
  • polecana przy chorobach trzustki, wątroby, jelit, nerek oraz przy wyziębieniu organizmu
  • zawiera krzemionkę mającą lecznicy wpływ na stawy, skórę, włosy, paznokcie
  • wzmacnia osłabiony i wychłodzony organizm
  • pomaga w usuwaniu toksyn, złogów, metali ciężkich, pozostałości po antybiotykach i innych sztucznych lekach
  • jest źródłem pełnowartościowego białka
  • skuteczna w leczeniu grzybicy typu kandydoza

 

IMG_6070_Fotor

PRZEPIS

  • czas gotowanie kaszy 15 minut, blendowanie 5 minut
  • trudność łatwe
  • dieta bez nabiału, cukru, glutenu/mąki, orzechów, drożdży

 

SKŁADNIKI

  • 50 gramów kaszy jaglanej (ja gotuję zazwyczaj więcej i pozostałą ugotowaną jem do obiadu lub robię budyń jaglany waniliowy, jagodowy lub truskawkowy)
  • 2 szklanki wody
  • 1 laska wanilii
  • 2 daktyle medjool
  • szczypta soli himalajskiej lub morskiej

PRZYGOTOWANIE

  1. Kaszę jaglaną płuczę w zimnej wodzie 2 lub w razie potrzeby 3 razy do momentu, aż woda stanie się czysta/klarowna
  2. Następnie kaszę gotuję (wlewam wodę do garnka i wsypuję kaszę – proporcja 2:1), dodaję szczyptę soli i 1 łyżeczkę oleju kokosowego. Przykrywam garnek pokrywką i gotuję przez 10 minut następnie wyłączam gaz i pozwalam kaszy 5 minut odpocząć
  3. Kaszę studzę: przekładam na durszlak i zalewam zimną wodą, czekam, aż woda ocieknie
  4. Szykuję wanilię (laskę przekrawam wzdłuż, odchylam i wydobywam pięknie pachnącą wanilię). Z daktyli usuwam pestki
  5. Gotową kaszę przekładam do blendera i dodaję pozostałe składniki: wodę, wanilię, daktyle i szczyptę soli. Blenduję, aż uzyskam gładziutkie mleko. Do blendowania używam Vitamixa, ale zwykły kielichowy blender też sobie świetnie poradzi, jedynie warto użyć gazy by mleko przelać i pozbyć się niezblendowanych pozostałości

Mleko śmiało trzymam w lodówce do 4 dni. U mnie takie mleko sprawdza się idealnie na śniadanie. Ostatnio chętnie wcinam z ugotowaną komosą ryżową, czyli kolejnym zbawiennym ziarnem i rozgrzewającym oraz aromatycznym cynamonem.

IMG_6087_Fotor

Smacznego!

Źródło o kaszy: Jaglany Detoks – Marek Zaręba 

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

 

Related Posts

  • Dominika

    Pyszności 🙂 Uwielbiam takie domowe smaki!

  • Waldemar Pać

    Niesamowite właściwości ma ta kasza. Będę musiał spróbować Twojego przepisu 🙂

  • Dawno mnie tu nie było, a tu taka cudowność 🙂 Muszę się ogarnąć po wakacjach i zafundować sobie takie pyszności, tak dla czystej przyjemności 😀 pycha!

  • Ja jestem na to za leniwa (przynajmniej w kwestiach kulinarnych), ale podziwiam innych za zapęd to takich domowych pyszności 😀