Enter your keyword

Falafel – Cieciorkowe Kotlety Mielone – Magia Smaku

Falafel – Cieciorkowe Kotlety Mielone – Magia Smaku

Falafel – Cieciorkowe Kotlety Mielone – Magia Smaku

best australia online dating sites Ciecierzyca to roślinka strączkowa popularna w wielu kuchniach świata, a szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej i bliskiego wschodu. Moje pierwsze doświadczenie z cieciorką to podglądanie moich znajomych w ich hinduskiej kuchni. Tutaj ciecierzyca najczęściej podawana jest pod postacią tak zwanego gulaszu czyli curry. Kolejnym doświadczeniem była podróż do Hiszpanii. Hiszpanie w okolicach Andaluzji, podają cieciorkę wraz ze szpinakiem jako tak zwane tapa (przystawka). Bary tapa w Grenadzie, Sewilli czy Kordobie z dumą serwują cieciorkę w wersji tapa od lat. Co ciekawe nawet moja mama, zakochana w kurczaku, która z oporem w kuchni eksperymentuje bardzo przekonała się do cieciorki. Teraz nawet sama ją przyrządza. Kuchnie świata arabskiego typu Maroko, Egipt, Liban, arabska część Izraela oferują cieciorkę pod postacią między innymi tak po naszemu kotletów. Nazywają je „falafel”. Uwielbiam! Dlatego dzisiaj zdecydowałam, że podzielę się z Wami przepisem na te pyszności. Zapraszam więc na cieciorkowe kotlety. Kotlety pełne białka, witamin i szybko sycącego błonnika.

go  

source site IMG_3349_Fotor-1

PRZEPIS


SKŁADNIKI

  • 300g surowej/suszonej ciecierzycy
  • 1 średnia cebula pokrojona w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mąki bezglutenowej (lub opcjonalnie innej dobrej jakości np orkiszowej)
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżka soli morskiej lub różowej
  • 3 łyżki drobno posiekanej naci kolendry
  • 2 łyżki drobno posikanej naci pietruszki
  • do smażenia olej kokosowy lub rzepakowy

normas apa 2015 citas paginas web  

PRZYGOTOWANIE

  1. Ciecierzycę wsypuję do miski i zalewam wodą. 2/3 wody na 1/3 cieciorki i pozostawiam na noc
  2. Następnego dnia z namoczonej cieciorki odlewam wodę. Przekładam cieciorkę do blendera i blenduję. Staram się uzyskać konsystencję pasty, tak aby się ładnie kleiła
  3. Dodaję wszystkie przyprawy, sól, mąkę oraz zioła. Następnie przez dodatkowe kilka sekund ponownie blenduję tak aby dodatki wmieszały się w pastę
  4. Po zblendowaniu przekładam pastę do miski i wkładam do lodowki tak na około 30 minut
  5. Finalnie rozgrzewam patelnię. Dodaję olej. Formuję małe kuleczki/kotleciki i smażę okolo 1-2 minut z każdej strony

forex demo account australia Zazwyczaj serwuję z ryżem lub komosą ryżową, bądź po prostu z sałatką/surówką.

go here Smacznego!

“Dziel się dobrocią i udostępnij, co dobrego dajemy do nas samych wraca”

follow site  

Related Posts