Enter your keyword

Ryżowe Spaghetti w Domowym Pesto Wegańskie i Bezglutenowe

Ryżowe Spaghetti w Domowym Pesto Wegańskie i Bezglutenowe

Ryżowe Spaghetti w Domowym Pesto Wegańskie i Bezglutenowe

Ryżowe Spaghetti w Domowym Pesto Wegańskie i Bezglutenowe. Kolejny dzień i kolejne pyszności, bo jak inaczej przeżyć dzień. Czysta, pyszna i bezgrzesznie rozpustna dobroć na talerzu.

see Tradycyjnie pesto jest przygotowywane na bazie orzechów. Zdaję sobie jednak sprawę z faktu, że wiele osób ma nietolerancję lub alergię na orzechy. Piszę to na podstawie swojego własnego doświadczenia, bo niektóre orzechy mi samej także nie służą. Orzechy same w sobie mają wiele cennych składników  odżywczych, niestety niecennych dla osób z nietolerancją lub alergią na nie, gdyż nie są one trawione, a składniki odżywcze wchłaniane i w efekcie przyjmowane przez organizm, bo on ich  po prostu nie toleruje, są wtedy jak trucizna.

http://www.soundofthesirens.net/?delimeres=bdswiss-gibt-es-was-besseres&050=c1 Stąd powstal pomysł na ten przepis, czyli zastąpienia orzechów pestkami z dyni, co daje idealne rozwiązanie przy nietolerancji lub alergii na orzechy. Pesto idealnie komponuje się z makaronem. Do tego polaczenia wybrałam lekkostrawny i bezglutenowy makaron ryżowy. Całość dopełniły słodziutkie i soczyste koktajlowe pomidorki. Nic tylko wcinać, bez wyrzutów! Ryżowe Spaghetti w Domowym Pesto Wegańskie i Bezglutenowe.

http://salsiando.com/finelit/103 IMG_4949_Fotor_Fotor

PRZEPIS

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego (szukaj pełnoziarnistego)
  • 2 szczodre kiście bazylii
  • ½ szklanki pestek z dyni
  • ½ szklanki oliwy z oliwek (extra virgin)
  • szczypta soli morskiej lub himalajskiej
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka kropel soku z cytryny
  • opakowanie pomidorków koktajlowych (5 na osobę)
  • płatki drożdżowe lub ser parmezan (opcjonalnie)

conocer chicos cubanos  

PRZYGOTOWANIE

speed dating franki vynine  

  1. Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zazwyczaj wrzucam do wrzącej posolonej łyżeczką soli wody. Gotuję do 15 minut. Długość gotowania zależy od rodzaju makaronu. Ma być al dente
  2. Rozgrzewam patelnię. Pestki dyni delikatnie podpiekam. Czekam, aż się zarumienią. Następnie przesypuję je do blendera
  3. Obieram czosnek, myję bazylię i wraz z pozostałymi składnikami (oprócz pomidorków) przekładam do blendera. Wszystko blenduję do momentu, aż uzyskam konsystencję pesto
  4. Na patelni po pestkach dodaję kilka kropel oleju i podsmażam pomidorki. Można ugrillować w foli na domowym grillu
  5. Odcedzam makaron (ale pozostawiam 1/2 szklanki wody w której makaron się gotował). Przekładam makaron do garnka, dodaję przygotowane pesto wraz z pozostawioną wodą. Wszystko mieszam aby pesto się równomiernie rozprowadziło na makaronie. Finalnie dodaję przygotowane pomidorki i polewam kilkoma kroplami dobrej jakości (nie gorzkiej) oliwy z oliwek (szukaj firmy borges extra virgin – jest super)
  6. Jako ser/parmezan używam płatków drożdżowych bogatych w witaminę B12. Tu opcjonalnie

citas ahora gratis Zdrowego ale i pysznego smacznego.

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

Related Posts