Enter your keyword

Naładowane Dobrocią Bataty z Guacamole i Hummus’em

Naładowane Dobrocią Bataty z Guacamole i Hummus’em

Naładowane Dobrocią Bataty z Guacamole i Hummus’em

Naładowane dobrocią Bataty z Guacamole i Hummus’em. Danie, które rozpieszcza smakiem, a co lepsze  karmi ciało w niesamowity sposób.

Bataty karmią roślinnym i zdrowym białkiem, szczodrą ilością witaminy C; dbają o nasze oczy witaminą A; zawierają także witaminy K, E, i te z grupy B. Są zdecydowanie trafniejszym wyborem, jeśli chodzi o wartość zdrowotną niż zwykłe ziemniaki. Do tego mają słodki i przyjemny smak. To coś innego z czego czasem dla urozmaicenia życia warto skorzystać.

Proponowane przeze mnie nadzienia to guacamole – pasta z awokado; owoc o zbawiennych właściwościach na ciało i mózg, rewelacyjnie odżywiające i to i to. Spożywanie awokado może regulować poziom cukru, walczyć ze złym cholesterolem, zmniejszać ryzyko zachorowania na raka, poprawiać pracę mózgu. Sięgaj zatem po awokado, bo warto! „Let’s avo-cuddle” 

Poczciwa cieciorka, czy groch włoski to skarbnica białka. Weganie, czy też wegetarianie pracujący nad jędrnym ciałem uwielbiają cieciorkowe dobrocie. Cieciorka może pomóc
w gubieniu zbędnych kilogramów, przyczynić się do obniżenia złego cholesterolu (wysoki cholesterol z wiekiem może powodować miażdżycę). Może także wpływać na obniżenie ciśnienia, bo pomaga wydalać nadmiar sodu. Ma delikatnie orzechowy smak. Jest idealna
do przyrządzania hummus’u i falafel’ków. Zapraszam zatem na Naładowane Dobrocią Bataty z Guacamole i Hummus’em.

PRZEPIS

  • czas 1 godzina
  • trudność łatwe
  • dieta roślinna/wegańska bez nabiału, jaj, glutenu

SKŁADNIKI

4 bataty (słodkie ziemniaki)

Guacamole:

  • 1 duże dojrzałe awokado
  • 1 mała cebula
  • sól morska lub himalajska

Hummus

  • 1 puszka cieciorki (lub kubek ugotowanej)
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta kolendry (proszek)
  • szczypta kminku (proszek)
  • szczypta soli
  • kilka kropel cytryny
  • kilka kropel oliwy z oliwek (extra virgin)

 

PRZYGOTOWANIE

Pieczenie batatów

  1. Rozgrzewam piekarnik do 200 ° C
  2. Dobrze myję bataty, następnie nakłuwam je dwa lub trzy razy widelcem
  3. Wykładam na blachę papier do pieczenia Następnie na przygotowanej blaszce kładę bataty
  4. Piekę do momentu, aż będą miękkie, 45 minut do 1 godziny
  5. Upieczone delikatnie (tak aby się nie oparzyć wyciągam z piekarnika i przekrawam
    na pół, środek ugniatam widelcem i kolejno nadziewam guacamole i hummusem

Nadzienia

Guacamole (pasta z awokado)

Przekrawam awokado na pół, pozbywam się pestki. Następnie łyżką wydrążam miąższ do małej miseczki. drobno kroję 1/2 małej cebuli, szczypta soli morskiej lub himalajskiej, wszystko zgniatam widelcem i voila! Bardziej wyrafinowaną wersję znajdziesz tu: Gucamole Idealne czyli Pasta z Awokado Roślinnie i Pysznie

Hummus (pasta z ciecierzycy)

Ugotowaną cieciorkę (możesz kupić gotową/ugotowaną w słoiku lub puszcze) przekładam do blendera, dodaję ząbek czosnku, szczyptę soli, szczyptę mielonego kminku oraz kolendry, 2 łyżki tahini (pasta z sezamu), kilka kropel oliwy z oliwek i 1/3 szklanki wody. Blenduję przez 1-2 minuty – aż uzyskam bardzo gładką cieciorkową pastę/hummus. Po super wersję przepisu na hummus razem ze składnikami zapraszam tu: Pasta z Cieciorki, czyli słynny Hummus!

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto
by na tym skorzystał!

Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając
do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

Ściskam

Daria x

 

Related Posts