Enter your keyword

Batatowe Frytki w Świeżo Robionej Bazyliowej Oliwie

Batatowe Frytki w Świeżo Robionej Bazyliowej Oliwie

Batatowe Frytki w Świeżo Robionej Bazyliowej Oliwie

Batatowe Frytki w Świeżo Robionej Bazyliowej Oliwie. Ale się rozpieszczam. Jak nie pizza to frytki, same „niefastwfoodowe” przysmaki. Tony zdrowia na talerzu.

Słodkie ziemniaki, czyli bataty są niesamowicie pyszną i zdrowszą alternatywą do tych tradycyjnych. Co lepsze zawierają tony dobroci. Takich jak witamina C, A jak i potas. Frytki proponuję nie smażone lecz pieczone w piekarniku oraz polane pełną dobroci „extra virgin” oliwa z oliwek ze świeżo posiekaną bazylią i szczyptą soli. No miód w gębie! Zapraszam na Batatowe Frytki w Świeżo Robionej Bazyliowej Oliwie.

PRZEPIS

  • czas 20 minut
  • trudność łatwe
  • dieta roślinna/wegańska bez nabiału, glutenu/mąki, cukru, mięsa, orzechów, drożdży, jaj

SKŁADNIKI

  • 4 bataty
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • kiść świeżej bazylii
  • sól
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta kurkumy

PRZYGOTOWANIE

  1. Bataty obieram i kroję na frytki. Obtaczam w łyżce oliwy, soli i pieprzu cayenne, i kurkumie
  2. Rozgrzewam piekarnik do 180°C
  3. Szykuję blaszkę, wykładam na nią bataty i wkładam do piekarnika. Piekę 20 minut. Po 10 minutach przewracam
  4. Szykuję oliwę z oliwek, Przelewam do małej miseczki. Drobno siekam świeżą bazylię i dodaję do oliwy
  5. Gotowe bataty przekładam na talerz i polewam przygotowaną bazyliową oliwą. Wedle potrzeby dosalam

Zerknij na chipsy batatowe też smakują obłędnie.

Delikatnie pikantnego smacznego.

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

 

Related Posts

  • HankaSkakanka.pl

    Jakoś bataty jednak mnie nie przekonują, wolę frytki tradycyjnie z ziemniaka, ale tak jak Ty pieczone w piekarniku :). Pozdrawiam