Batatowo – Topinamburowe Chipsy z Solą i Czarnym Pieprzem Fit

Batatowo – Topinamburowe Chipsy z Solą i Czarnym Pieprzem Fit

Batatowo – Topinamburowe Chipsy z Solą i Czarnym Pieprzem Fit

Batatowo – Topinamburowe Chipsy z Solą i Czarnym Pieprzem Fit. Zajadanie się chipsami to jedna z moich zmor przeszłości. Wtedy jeszcze nie zdawałam sobie sprawy, że nie był to najlepszy wybór pożywienia. Choć miłość do chrupiących przekąsek dalej istnieje, teraz są to przekąski nie tylko pyszne, chrupiące ale i wartościowe. Rozpusta dla ciała i języka połączona z tonami dobroci.

Moja dzisiejsza propozycja to bataty i topinambur, obie bulwy pełne smaku, i witamin. Zanim jednak bulwy pokroisz, a chcesz pozostawić skórkę, istotne jest aby bardzo dobrze warzywa umyć. Szczególnie zauważyłam to przy topinaburze, gdyż często ma w skórce dużo ziemi. Zawsze możesz wybrać jedno warzywo – albo bataty albo topinambur. Ja wybrałam oba, gdyż lubię urozmaicać swoje menu. Co do smaku to bataty mają smak słodkawy. Natomiast smak topinamburu porównałabym do połączonego pasterniaku i ziemniaka – bardzo ciekawy smak. Chipsy to super pomysł na wieczór filmowy z rodziną. Dla mnie to także częsta rozpusta przemycana do kina. Taka moja wersja popcornu. Batatowo – Topinamburowe Chipsy z Solą i Czarnym Pieprzem Fit. Zapraszam.

 

IMG_3165_Fotor-1

 

PRZEPIS

  • czas: 60 min
  • trudność: łatwe
  • dieta: bez glutenu, cukru, tłuszczu, orzechów

 

SKŁADNIKI

  • 5 batatów (słodkie ziemniaki)
  • 5 topinamburów
  • sól różowa lub morska
  • czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Dokładnie myję bataty i topinambury
  2. Kroję na bardzo cieniutkie plasterki
  3. Plasterki posypuję z dwoch stron solą i pozostawiam na 30 minut (robię to po to aby pozbawić warzywa wody)
  4. Rozgrzewam piekarnik do 200°C
  5. Układam chipsy na blaszce i wkładam blaszkę do piekarnika
  6. Piekę 30 minut, a dokładnie do momentu kiedy plasterki staną się chrupiące
  7. Finalnie posypuję świeżo mielonym czarnym pieprzem

Smacznego!

Related Posts