Enter your keyword

Batatowy Koktajl a’la Latte Wegański i Bez Glutenu

Batatowy Koktajl a’la Latte Wegański i Bez Glutenu

Batatowy Koktajl a’la Latte Wegański i Bez Glutenu

Batatowy Koktajl a’la Latte Wegański i Bez Glutenu. Bataty podbijają moją kuchnię. Dlaczego? Chociażby dlatego, że nadają potrawom słodkiego smaku. Poza tym słodkie ziemniaki pod względem wartości odżywczych przewyższają te nasze tradycyjne.

Batatowy Koktajl a’la Latte Wegański i Bez Glutenu, to doskonałe źródło luteiny wpływającej na kondycję wzroku. Likopenu, który zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory i choroby serca. Są także źródłem witamin między innymi A, E, C, K i B6, a także pierwiastków jak magnez wapń, żelazo, jod, fosfor, czyli same potrzebne nam dobrocie. Bataty upieczone w piekarniku mają słodziutki smak, gotowane niestety słodkość swą tracą.

W zasadzie to przetestowałam i opracowałam już kilka batatowych przepisów aczkolwiek do tej pory jeszcze nic płynnego. Stąd też właśnie dziś powstał przepis na batatowy koktajl a’la latte. Pyszny i na gorąco – jak chcemy się rozgrzać i na zimno. Świetnie sprawdzi się w nadchodzące ciepłe i słoneczne dni. To co najlepsze to to, że takiego koktajlu słodzić zwykłym cukrem już nie musimy, bo to słodycz sama w sobie. Zapraszam: Batatowy Koktajl a’la Latte Wegański i Bez Glutenu.

 

IMG_5198_Fotor

IMG_5198_FotorIMG_5198_FotorIMG_5197_FotorIMG_5197_Fotor

IMG_5197_FotorIMG_5197_FotorPRZEPIS

  • czas pieczenie batatów 40 minut blendowanie 10 minut
  • trudność łatwe
  • dieta bez cukru, glutenu, nabiału, orzechów, drożdży

        SKŁADNIKI

       PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzewam piekarnik do 200°C. Bataty zawijam w folię kuchenną i piekę przez 40 -50 minut. Gotowość sprawdzam widelcem
  2. Gotowego upieczonego batata studzę (możesz polać zimną wodą), obieram i blenduję wraz z mlekiem i cynamonem, aż uzyskam gładziutką konsystencję
  3. W chłodne dni serwuję na ciepło podgrzewając w małym garnuszku
  4. W ciepłe dni serwuję na zimno, dodaję nawet kilka kostek lodu – rewelacyjnie orzeźwia

Smacznego.

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

Related Posts

  • nigdy nie jadłam batatów… chciałabym spróbować 🙂 może namówię męża na eksperyment!

  • Nie wpadłabym na taki pomysł, ale brzmi ciekawie.

    Sama najczęściej robię krem z batatów i marchewki dla córki. Raz wypróbowaliśmy frytki z batatów, ale coś tam nie wyszło i raczej do tematu nie wracamy 😉

    • Z tymi frytkami to jest tak, że bataty nie lubią być solone zanim się je upiecze, a Wy jak robiłyście? Pozdrawiam cieplutko, Daria xxx

  • Wow, nigdy bym na to nie wpadła! U mnie bataty pojawiają się w formie zdrowych frytek, ale żeby zrobić z nich napój…niesamowite!

  • To mnie zaskoczyłaś 🙂 Nie wpadłabym na to, że bataty można wykorzystać w taki sposób! Wypróbuję na pewno! 🙂

  • Dla mnie za bardzo przypominają marchew . Ale może właśnie jako koktajl będą zjadliwe :). Marchewkowy lubię 🙂

  • Wygląda pysznie a latte lubię

  • Pomysł do natychmiastowego wykorzystania. 🙂 Bardzo ciekawa propozycja. 🙂 mam nadzieję, że zostanie zaakceptowana przez moich domowych smakoszy. 🙂

  • Jak tu PIĘKNIE u Ciebie!!! I świetne przepisy 🙂 Lecę dzisiaj po bataty!