Bezglutenowy Bananowy Chlebek z Daktylami i Pestkami z Dyni – Raj w Gębie

Bezglutenowy Bananowy Chlebek z Daktylami i Pestkami z Dyni – Raj w Gębie

Bezglutenowy Bananowy Chlebek z Daktylami i Pestkami z Dyni – Raj w Gębie

Chlebek bananowy jest jednym z moich ulubionych, idealny na śniadanie. Cieniutko posmarowany olejem kokosowym, miodem lub domowej roboty dżemem, raj w gębie. Często chlebek jest moim rozwiązaniem typu “choć ze mną” przekąska. Tu mam na myśli wyjścia na zakupy, do kina, do pracy. Wrzucam dwa kawałeczki do woreczka lub pojemniczka i do torebki. Zawsze zdrowa i wartościowa przekąska pod ręką. Można sobie śmiało upiec dwa (te same gary i zużyta energia). Jeden pokroić i na przykład po dwa kawałki zamrozić. Rozmrażać wedle zachcianek, ja często właśnie tak robię.

PRZEPIS

  • czas 1 godzina
  • trudność średnia
  • dieta bez glutenu, nabiału, cukru, orzechów

SKŁADNIKI

  • 3 dojrzałe banany
  • ½ kg mąki bezglutenowej (tapioka, gryczana, ryżowa, kukurydziana) lub zdrowej mąki zawierającej gluten typu (orkiszowa, żytnia)
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1 szklanka mleka roślinnego (sojowe, migdałowe, ryżowe lub jak wolisz to zwykłe)
  • 2 łyżki naturalnego miodu (syrop klonowy lub ksylitol w dla wersji wegańskiej)
  • ½ szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • 2 duże daktyle (drobno pokrojone)
  • 1 łyżka pestek z dyni

PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzewam piekarnik do 200°C
  2. Banany obieram ze skórki i wkładam do blendera razem z pozostałymi składnikami
  3. Blenduję wszystko, aż do uzyskania gładkiej masy
  4. Szykuję blaszkę (22/10cm), smaruję olejem kokosowym i wykładam papierem do pieczenia (sylikonowa blaszka to super ułatwienie, gdyż nic nie przywiera)
  5. Zblenowaną masę wlewam do przygotowanej blaszki
  6. W masie zatapiam drobno pokrojone daktyle oraz pestki dyni
  7. Blaszkę z przygotowaną masą wstawiam do piekarnika i piekę przez około 50 minut (sprawdzam wykałaczką – jak będzie sucha tzn, że ciacho gotowe
  8. Ciasto pozostawiam do wystygnięcia, w innym razie papier do pieczenia ładnie nie odejdzie chyba, że używasz blaszki sylikonowej

Smacznego.

“Dziel się dobrocią i udostępnij, co dobrego dajemy do nas samych wraca”

Related Posts