Enter your keyword

Brązowy Ryż z Warzywami i Świeżą Bazylią

Brązowy Ryż z Warzywami i Świeżą Bazylią

Brązowy Ryż z Warzywami i Świeżą Bazylią

Jest to niesamowicie prosty, a jednocześnie szybki i pyszny obiad ostatnio mój ulubiony. Zazwyczaj przyrządzając moje obiady mam w już w lodówce wcześniej ugotowane brązowy ryż, komosę ryżową lub kaszę jaglaną lub gryczaną. Trzymam sobie to w lodówce do 5 dni co znakomicie się sprawdza w tygodniu kiedy chcę jeść wartościowo, a jest dużo innych zajęć i mniej czasu na gotowanie. Dzisiaj będzie brązowy ryż – dlaczego brązowy a nie biały? Otóż brązowy ryż jest produktem tak zwanym nieoczyszczonym – wiem brzmi dziwnie, ale nic w tym brudnego, wręcz przeciwnie tak naprawdę jest to rewelacyjny produkt pełen cennych składników co przekłada się na jego wartość odżywczą. Brązowy ryż jest fantastycznym źródłem błonnika pokarmowego, który miedzy innymi  jest naturalnym środkiem polecanym osobom w walce z nadwagą, gdyż w naturalny i zdrowy sposób oczyszcza organizm z resztek pokarmowych i jest wolno trawiony przez co daje uczucie sytości przez długi czas. Dostarcza nam składników mineralnych miedzy innymi żelazo i potas oraz witamin z grupy B i witaminy E.  Wiadomo dobrze odżywiony organizm nie domaga się większych ilości pokarmowych. Ciekawy jest fakt, że skoro ten brązowy ryż jest tak wspaniały to dlaczego biały jest tak popularny? Oczywistość tego jest taka, że biały ryż może leżeć na półkach sklepowych dłużej, stąd też jego cena jest niższa. Marketowe triki, które nie zawsze wychodzą nam na zdrowie.

PRZEPIS

  • czas: 30 minut
  • trudność: łatwe
  • dieta: bez glutenu, nabiału, orzechów, drożdży, mięsa

SKŁADNIKI

  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej lub morskiej
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 wyciśniętej cytryny
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  •  bazylia do dekoracji
  • 1/2 szklanki brązowego ryżu

PRZYGOTOWANIE

  1. Biorę patelnię i rozpuszczam na niej olej kokosowy
  2. Wyciskam przez praskę czosnek oraz drobno kroję cebulę (ja zazwyczaj używam do tego blendera) kolejno wrzucam na patelnię, smażąc około 2 minuty
  3. Następnie dodaję resztę składników i smażę przez około 10 minut, dodając troszkę wody w razie potrzeby
  4. Podgrzewam wcześniej przygotowany ryż i kładę go wraz przygotowaną potrawką na pięknym talerzu strojąc aromatyczną bazylią. (Jeżeli nie masz przygotowanego wcześniej ryżu to czas gotowania takiego ryżu to 30 minut, a jeśli nie masz tyle czasu to komosa ryżowa lub kasza jaglana będzie szybszym, a równie zdrowym rozwiązaniem)

Standardowa dawka tej przyjemności dla mnie to 4 łyżki ryżu i 3 łyżki warzywek.

Smacznego.

“Dziel się dobrocią i udostępnij, co dobrego dajemy do nas samych wraca”

Related Posts

  • Fajny ten Twój blog! Ciekawe przepisy podane ze szczyptą elementu edukacyjnego o zdrowym odżywianiu. Na pewno będę tu zaglądać regularnie. A jutro na obiad zaserwuję powyższe danie 🙂

  • chętnie jadamy kombinacje ryżu z warzywami. Dzięki za przepis!

  • chętnie jadamy kombinacje ryżu z warzywami. Dzięki za przepis!

  • Ela Zalewska

    Siedzę i myślę co dzisiaj zjeść dobrego i odżywczego na obiadek i chętnie skorzystam z dania powyżej.Dzięki za pomysł:)