Enter your keyword

Budyń Jaglany o Smaku Waniliowo Kardamonowym Bez Cukru

Budyń Jaglany o Smaku Waniliowo Kardamonowym Bez Cukru

Budyń Jaglany o Smaku Waniliowo Kardamonowym Bez Cukru

Budyń Jaglany o Smaku Waniliowo Kardamonowym Bez Cukru. Często jak nachodzi ochota na słodkie łapiemy za kawałek czekolady, batonika czy ciacho. Od czasu kiedy dowiedziałam się o swoich nietolerancjach pokarmowych na nabiał i pszenicę wiele się w moich nawykach żywieniowych zmieniło.

Odkryłam i nadal odkrywam wiele ciekawych smaków, połączeń, produktów. Powstalo wiele zdrowych słodkości, którymi delektuję się każdego dnia. Teraz nie tylko smak się dla mnie liczy, liczy się przede wszyskim dobroć pochodząca z pożywienia. Jakościowe witaminy i składniki mineralne.

Zapraszam na kolejny ciekawy przysmak z serii fit słodycze. Jaglany budyń z kaszy jaglanej, posiadający dużo zbawiennych dla ciała właściwości. Najważniejszy dla mnie fakt to, że jest to jedyna kasza niezakwaszająca organizmu, idealna dla zdrowia. Szczególnie pośród dzisiejszych przede wszystkim kwasotwórczych serwowanych czy przyrządzanych przysmakach. Proso świetnie się sprawdza zarówno w obiadach jak i deserach. Oto przepis: Budyń Jaglany o Smaku Waniliowo Kardamonowym Bez Cukru.

IMG_4737_Fotor

PRZEPIS

  • czas gotowanie kaszy 20 minut; bledowanie 5 minut
  • trudność łatwe
  • dieta bez glutenu/mąki, cukru, nabiału

SKŁADNIKI

  • szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka roślinnego (zrób sobie sama owsiane lub kokosowe)
  • 1 łyżka kardamonu
  • 1 szczodra łyżka miodu

PRZYGOTOWANIE

  1. Szykuję mleko albo domowe albo kupuję dobrej jakości mleko roslinne
  2. Płuczę kasze jaglaną i przesypuję do garnka. Zalewam mlekiem i gotuję przez 20 minut
  3. Ugotowaną kaszę przekładam do blendera. Dodaję pozostałe składniki i blenduję, aż do uzyskania maksymalnie gładkiej masy. Jak masa jest zbyt gęsta śmiało dolej więcej mleka. Tutaj świetnie się sprawdza szybki blender
  4. Serwuję w miseczkach, dla aromatu posypuję pięknie pachnącym kardamonem

Pychota! Nadmiar śmiało przetrzymuję w lodówce do trzech dni.

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

Related Posts

  • Takie ograniczenia w stylu alergia wzmagają kreatywność! Budyń brzmi i wygląda pysznie. Muszę się przekonać do słodkości z kaszy jaglanej, już wiele razy próbowałam na słodko, ale jakoś w domu zawsze pada na wytrawne…

  • Prosty przepis, a tyle pyszności 🙂

  • Prosty i szybki przepis, wszystkim smacznego 🙂

  • Kasia Maszkowska

    To idealna alternatywa dla mojej córki, muszę wypróbować i sprawdzić czy przypadnie jej a może i mi do gustu. pozdrawiam i zapraszamy do nas http://siostrydajarade.blogspot.com

  • Yummy! Mam słabość do budyni 🙂 dzięki za szybki i prosty przepis!