Buraczki Inaczej Oliwa z Oliwek i Ocet Balsamiczny

Buraczki Inaczej Oliwa z Oliwek i Ocet Balsamiczny

Buraczki Inaczej Oliwa z Oliwek i Ocet Balsamiczny

Buraczki Inaczej Oliwa z Oliwek i Ocet Balsamiczny. Tak uwielbiam buraki i to pod każda postacią. Poranne świeże soki, karmelowe pasty, kotlety, czekoladowe muffiny, zupa buraczkowa. Był taki czas kiedy zrozumiałam niebywałe właściwości buraka i to właśnie wtedy zaczęłam kombinować i tworzyć burakowe przysmaki.

Moja dzisiejsza propozycja wybitnie mnie samą zaskoczyła. Połączenie słodkości buraka z octem balsamicznym podkreślonym dobrej jakości oliwą z oliwek – jak dla mnie palce lizać. Zapraszam.

IMG_4329_Fotor-1

PRZEPIS

  • czas pieczenie: 1 godz przygotowanie: 10 minut
  • trudność: bardzo łatwe
  • dieta: roślinna/wegańska bez mięsa, nabiału, orzechów, drożdży, glutenu

SKŁADNIKI

  • 6 średnich buraków
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka bardzo dobrej jakości oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • czarny pieprz
  • 1 czerwona cebula
  • świeża nać pietruszki

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzewam piekarnik
  2. Dokładnie myję buraki i piekę w piekarniku przez godzinę w temperaturze 200°C. Gotowość sprawdzam wbijając widelec
  3. Upieczone buraki pozostawiam do przestygnięcia lub polewam zimną wodą. Następnie obieram i kroję wedle upodobania
  4. Pokrojone buraki wkładam do miseczki
  5. Obieram i kroję w kostkę cebulę, którą dodaję do miseczki z burakami
  6. Na koniec dodaję oliwę, ocet, sól i pieprz. Wszystko razem mieszam i stroję nacią pietruszki

Smacznego.

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

Related Posts

  • Anna Winiarska

    jadłam podobną potrawę, ale buraczki były pokrojone w cieniutkie plasterki – takie buraczane carpaccio 🙂

  • będę musiała spróbować, bo przepis szybki i łatwy, więc coś dla mnie 😀

  • Arcydzielna

    I do tego dodać prawdziwą fete… mmmm 😉 pychotka, uwielbiam buraki