Enter your keyword

Burak Szpinakowy, Bakłażan i Ryż

Burak Szpinakowy, Bakłażan i Ryż

Burak Szpinakowy, Bakłażan i Ryż

Burak Szpinakowy jest w smaku i konsystencji podobny do szpinaku, po hiszpańsku la acelga a po angielsku chard, a jak po polsku? Czyżby burak szpinakowy? Tak takie długie, zielone liście. Ostatnio moje ulubione ziele na ciepło. W tym daniu pomieszane z bakłażanem, grillowanym czosnkiem i  smażoną cebulką, paluchy lizać.

Burak Szpinakowy, Bakłażan i Ryż – Kuchnia Roślinna Wegańska. Uwielbiam takie dania serwować z ryżem, choć jest kilku domowych zwolenników zajadania tej pyszności z płaskim, indyjskim chlebkiem. Jak dla mnie danie jest wyborne kojarzy mi się z roślinną kuchnią krajów o arabskich wpływach, a tą kolorową kuchnię uwielbiam! W zasadzie to z burakiem szpinakowym pomimo swoich wieloletnich wojaży po raz pierwszy przyjemność miałam w Hiszpanii. Nie wiem czy to wynika z mojej nieuwagi, czy rzeczywiście nie było ich w tysiącach warzywniaków które miałam przyjemność odwiedzić.

 

PRZEPIS

  • czas 40 minut
  • trudność łatwe
  • dieta bez glutenu, jaj, nabiału, orzechów (roślinna, wegańska)

SKŁADNIKI

  • 5 wielkich liści buraka szpinakowego (lub szpinak)
  • 2 bakłażany
  • 2 średnie cebule
  • 1 główka czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól morska lub himalajska
  • czarny pieprz
  • brązowy ryż
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • pieprz cayenne (opcjonalnie do posypania ryżu)
  • 1/2 cytryny

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Szukuję garnek, wlewam wodę, solę dodaję 1/2 cytryny i 1 łyżeczkę kurkumy. Ryż płuczę w zimnej wodzie i kolejno dodaję do przygotowanej wody, gotuję do 40 minut
  2. Bakłażany myję, kroję w plastry, delikatnie solę, zawijam w papier do pieczenia i piekę na domowym grilu wraz z główką czosnku przez około 15 minut
  3. Cebulę obieram, kroję w kostkę i smażę na złoty kolor, uwielbiam zapach smażonej cebulki!
  4. Liście buraka szpinakowego dokładnie myję, kroję na średnie kawałki, przekładam do garnka i zalewam gorącą wodą i gotuję do 5 minut. Następnie wodę odlewam i pozostawiam na boku
  5. Gotowe bakłażany przekładam do blendera. Dodaję obrany ze skórki czosnek, liście buraka szpinakowego i blenduję przez dosłownie kilka sekund, tylko po to aby smaki się razem wymieszały. Gotową miksturkę przekładam na patelnię z podpieczoną cebulką i wszystko razem smażę prze pięć minut by było pysznie gorące!
  6. Na tym etapie ryż powinien już być gotowy, sprawdzam i serwuję na pięknych talerzykach, opcjonalnie z płaskim indyjskim chlebkiem

Smacznego!

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

Related Posts