Burakowe Kofty Kotlety Burgery – Jarska Rozpusta
Kofty, kotlety, burgery… każdy nazywa je inaczej. Kojarzone zazwyczaj z mięsem, rybą, aczkolwiek często również proponowane w wersjach wegetariańskich, wegańskich, jarskich czy po protu warzywnych.
U mnie często bywają w wersji cieciorkowej tzw falafel, kalafiorowej czy kabaczkowej. Tym razem moje kuchenne rewolucje podbiły między innymi buraki i kasza jaglana. Tak w tajemnicy Ci powiem, że cała rodzina zajadała się rozpustnymi burakowymi koftami i po cichu skradali się po dokładkę.
PRZEPIS
- czas: przygotowanie 1 godzina; pieczenie 15 min
- trudność: średnia
- dieta: bez mięsa, orzechów, nabiału, drożdży
SKŁADNIKI
- 3 pieczone buraki
- 2 suszone figi
- 1 woreczek ugotowanej kaszy jaglanej lub 100 gramów sypanej
- 3 pieczarki
- 2 średnie czerwone cebule
- 3 ząbki czosnku
- sól morska lub himalajska
- czarny pieprz
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- mąka żytnia (lub bezglutenowa dla uczuleniowców)
- olej kokosowy
- wegańskie jajko (2 łyżki mielonego siemienia lnianego zalane 6-cioma łyżeczkami gorącej wody)
PRZYGOTOWANIE
- Rozgrzewam piekarnik do 200°C. Buraki zawijam w folię kuchenną i piekę w piekarniku przez przynajmniej godzinę (zazwyczaj piekę ich więcej – około 12). Z tych pozostałych robię burakowe brownie, pure, muffiny
- W czasie kiedy buraki się pieką gotuję kaszę jaglaną, obieram cebulę i kroję w kostkę następnie podsmażam na patelni do momentu, aż się zeszkli
- Myję, osuszam i kroję drobno pieczarki, kolejno dodaję do cebulki i podsmażam przez kilka minut. Dodaje sól, pieprz czarny i pieprz cayenne
- Kolejno sprawdzam gotowość buraków, używam zazwyczaj widelca bądź wykałaczki. Wbijam w buraka i sprawdzam czy środek jest miękki
- Gotowe buraki obieram ze skórki i przekładam do blendera
- Obieram czosnek, który wraz z figami również dodaję do blendera i blenduję do uzyskania gładkiej masy
- Na samym końcu do blendera dokładam kaszę jaglaną, wegańskie jajo wraz z przygotowaną cebulką i pieczarkami, ponowne przez chwilę blenduję. Jeżeli po dodaniu jaja masa jest zbyt klejąca to dodaj żytniej mąki
- Z gotowej masy formuję kofty czy też po naszemu kotlety, obtaczam w mące i smażę z każdej strony przez około 3 minuty. Zauważyłam, że jak posmaruję ręce olejem to łatwiej się kotleciki formuje, gdyż się tak nie kleją do rąk. Zanim zaczniemy smażyć istotne jest aby olej był dobrze rozgrzany
Idealnie sprawdzają się w połączeniu z pyszną sałatką i ryżem. Można także wcinać ze smakiem w bułce z sosem i warzywami.
Smacznego.
Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto
by na tym skorzystał!Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając
do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!