Enter your keyword

Burakowe Kofty Kotlety Burgery – Jarska Rozpusta

Burakowe Kofty Kotlety Burgery – Jarska Rozpusta

Burakowe Kofty Kotlety Burgery – Jarska Rozpusta

Kofty, kotlety, burgery… każdy nazywa je inaczej. Kojarzone zazwyczaj z mięsem, rybą, aczkolwiek często również proponowane w wersjach wegetariańskich, wegańskich, jarskich czy po protu warzywnych.

U mnie często bywają w wersji cieciorkowej tzw falafel, kalafiorowej czy kabaczkowej. Tym razem moje kuchenne rewolucje podbiły między innymi buraki i kasza jaglana. Tak w tajemnicy Ci powiem, że cała rodzina zajadała się rozpustnymi burakowymi koftami i po cichu skradali się po dokładkę.

 

IMG_3567_Fotor

PRZEPIS

  • czas: przygotowanie 1 godzina; pieczenie 15 min
  • trudność: średnia
  • dieta: bez mięsa, orzechów, nabiału, drożdży

SKŁADNIKI

  • 3 pieczone buraki
  • 2 suszone figi
  • 1 woreczek ugotowanej kaszy jaglanej lub 100 gramów sypanej
  • 3 pieczarki
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól morska lub himalajska
  • czarny pieprz
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • mąka żytnia (lub bezglutenowa dla uczuleniowców)
  • olej kokosowy
  • wegańskie jajko (2 łyżki mielonego siemienia lnianego zalane 6-cioma łyżeczkami gorącej wody)

PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzewam piekarnik do 200°C. Buraki zawijam w folię kuchenną i piekę w piekarniku przez przynajmniej godzinę (zazwyczaj piekę ich więcej  – około 12). Z tych pozostałych robię burakowe browniepure, muffiny
  2. W czasie kiedy buraki się pieką gotuję kaszę jaglaną, obieram cebulę i kroję w kostkę następnie podsmażam na patelni do momentu, aż się zeszkli
  3. Myję, osuszam i kroję drobno pieczarki, kolejno dodaję do cebulki i podsmażam przez kilka minut. Dodaje sól, pieprz czarny i pieprz cayenne
  4. Kolejno sprawdzam gotowość buraków, używam zazwyczaj widelca bądź wykałaczki. Wbijam w buraka i sprawdzam czy środek jest miękki
  5. Gotowe buraki obieram ze skórki i przekładam do blendera
  6. Obieram czosnek, który wraz z figami również dodaję do blendera i blenduję do uzyskania gładkiej masy
  7. Na samym końcu do blendera dokładam kaszę jaglaną, wegańskie jajo wraz z przygotowaną cebulką i pieczarkami, ponowne przez chwilę blenduję. Jeżeli po dodaniu jaja masa jest zbyt klejąca to dodaj żytniej mąki
  8. Z gotowej masy formuję kofty czy też po naszemu kotlety, obtaczam w mące i smażę z każdej strony przez około 3 minuty. Zauważyłam, że jak posmaruję ręce olejem to łatwiej się kotleciki formuje, gdyż się tak nie kleją do rąk. Zanim zaczniemy smażyć istotne jest aby olej był dobrze rozgrzany

Idealnie sprawdzają się w połączeniu z pyszną sałatką i ryżem. Można także wcinać ze smakiem w bułce z sosem i warzywami.

Smacznego.

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto
by na tym skorzystał!

Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając
do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

Ściskam

Daria x

Related Posts

  • Takiej smakowitości jeszcze nie robiłam, koniecznie muszę wypróbować. 🙂

  • Brzmi ciekawie! Ja uwielbiam kotlety z brokułów! Jeśli nigdy nie jadłaś, to polecam! Przyrządza się tak, jak kotlety mielone, ale zamiast mięs – brokuły 🙂

  • Buraki uwielbiam, ale jakoś nie podoba mi się pomysł robienia z nich kotletów.

  • Nie przepadam za burakami, ale tego chyba spróbuję… Gdybym nie dodała pieczarek, to bardzo zmieni konsystencję? Muszę je czymś zastąpić? Grzybów nie mogę jeść.

  • Martyna

    Jak ktoś zastanawia się czy skorzystać z przepisu, to koniecznie! Po spróbowaniu nie można dać wiary, że to burak 🙂 <3 Naprawdę pyszne, gratuluję pomysłu. 🙂