Enter your keyword

Chałwa Słonecznikowa – Powalająca

Chałwa Słonecznikowa – Powalająca

Chałwa Słonecznikowa – Powalająca

Dawno dawno temu… Nie nie, to na szczęście nie bajka. To Basia z Babownia.pl jakiś czas temu opowiedziała mi historię o chałwie. Co lepsze nie takiej zwykłej chałwie, ale o chałwie słonecznikowej.  Dziękuję Basiu.

Nigdy wcześniej o tym przysmaku nie słyszałam i nigdy go nie jadłam. Jest to przysmak pochodzący ze wschodu, ja natomiast pochodzę zachodniej części naszego kraju i nigdy nie miałam sposobności jego spróbowania. Basia wspominała, że do najzdrowszych nie należy, bo zawiera dużo cukru i innych specyfików. Aczkolwiek sama nazwa słonecznik i chałwa skradły moje serce, i wiedziałam, że któregoś pięknego dnia stworzę jej bezgrzesznie rozpustną wersję. No i jest! Zaznaczam jednak, że oryginału nigdy nie jadłam zatem smak jest tylko i wyłącznie tworem mojej wyobraźni. Dedykuję ten wpis wszystkim blogerom, bo przecież dziś nasz dzień – Dzień Blogera! Zatem dużo zdrówka!

 

IMG_6128_Fotor

PRZEPIS

  • czas do 30 minut (w  tym 15 minut chałwa siedzi w zamrażarce)
  • trudność łatwe
  • dieta bez cukru, orzechów, glutenu, nabiału

 

SKŁADNIKI

  • 2 kubki słonecznika
  • 1/2 szklanki ksylitolu (lub miodu, syropu klonowego)
  • 4 daktyle medjool (opcjonalnie, bo bez też będzie ok)
  • 2 łyżki tahiny (pasta z sesamu)
  • 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego

PRZYGOTOWANIE

  1. Słonecznik rumienię na patelni. Następnie przesypuję do blendera
  2. Usuwam pestki z daktyli i dodaję daktyle do blendera wraz z odmierzoną tahiną
  3. Ksylitol topię na patelni i dodaję do blendera wraz z olejem kokosowym
  4. Wszystko blenduję, aż uzyskam gladziutką masę. Masę przekładam do foremki lub małych foremek, uciskam i wkładam do zamrażarki na 15 minut
  5. Smacznego!

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

 

Related Posts

  • No to mam przepis na chałwę słonecznikową 😀 i na weekend sobie zrobię mniam mniam mniam tylko bez daktyli bo nie mam 😀 A Ty Daria, jesteś niezwykła, bo podjęłaś TAKIE wyzwanie <3 Dziękuję Ci Kochana, że ją stworzyłaś 😀

    • Basiu masz! w połowie to on jest Twój! Gdyby nie Ty i nasza rozmowa to do tej pory nie wiedziałabym o jej istnieniu <3 Mam nadzieje, że zasmakuje. Daj znać, bo jestem bardzo ciekawa jak smak będzie się miał do tej oryginalnej, której nigdy nie próbowałam… Czekam na wieści. Ściskam, Daria xxx

  • Ewelina Goraj

    Genialny pomysł. Przemawia do mnie zwłaszcza,że uwielbiam wszystkie składniki

  • Nie lubię zwykłej chałwy, ale ta na zdjęciach wygląda zachęcająco?

  • Coś czuję, że by mi zasmakowało 🙂

  • chwała chałwie!

  • Waldemar Pać

    Wygląda apetycznie, chyba zostanę na dłużej 🙂

  • Chałwę ubóstwiam, ale odkąd nie jem kupnych słodyczy to praktycznie jej nie jem. Twoja propozycja jest wspaniałą, domową alternatywą 😉

  • co za pomysł! w życiu bym nie pomyślała, że chałwę można stworzyć ze słonecznika, boskie!

    • Ja też nie 😉 Ale czasem warto rozmawiać bo ludzie zawsze maja ze sobą wiadro wszelakiej wiedzy i doświadczenia <3 Ściskam, Daria xxx

  • Aleksandra Stawarz

    Genialny pomysł! Kocham chałwę i mogłabym pochłaniać ją w tonach 😀 ta ze słonecznika musi być wyborna!

  • Prosty przepis, bardzo ciekawy, łatwy w wykonaniu, a jaki to musi być smakowity efekt. 🙂

  • Alicjares

    Mam w domu wielkich fanów chałwy ale zawsze brakowało mi odwagi by przygotować ją samemu. Pokazałaś mi ,że wcale nie jest pracochłonne . 🙂

  • Mój tato zrobił kiedyś przepyszną chałwę więc może i pora na mnie by przygotować, tym bardziej że taki prosty przepis

  • Gosia

    Super przepis, zdjęcia mega. Zapisuję w ulubionych.

  • Anna M

    chałwa z pestek słonecznika?
    Bomba!

    Pozdrawiam
    Kobiecemysli.pl

  • Mmmmmm… Pyszności 🙂