Enter your keyword

Cieciorka Utopiona w Szpinaku

Cieciorka Utopiona w Szpinaku

Cieciorka Utopiona w Szpinaku

Cieciorka Utopiona w Szpinaku Idealny 15 Minutowy Wartościowy Obiad. Danie szybkie, pyszne i zdrowe. Idealne jak masz dosłownie 15 minut na przygotowanie obiadu, a jednocześnie chcesz zjeść coś wartościowego. Danie samo w sobie jest syte, a to dzięki cieciorce.

Strączki, czyli między innymi cieciorka, nie tylko idealnie sycą (tu rozwiązanie dla osób, które twierdzą, że najeść się mogą tylko mięsem, stąd im ciężko mięso ograniczyć) ale również wybornie smakują. Z całego serca polecam jako na przykład alternatywę do mięsnego gulaszu pyszny i zdrowy gulasz na strączkach, smakuje wybornie.

Inspiracja na moje dzisiejsze danie pochodzi z przed wielu lat (prawie sprzed 10 lat). Cieciorkę w szpinaku po raz pierwszy jadłam w Cordobie, w Hiszpanii. Zazwyczaj rozkoszowałam się ową pysznością w wersji tapa (przystawka), podczas mojej przerwy na odpoczynek w trakcie zwiedzania tego nietuzinkowego miejsca. Od tamtej pory potrawa ta zagościła na stałe w mojej kuchni. Zatem tym co mam i wiem, że jest pyszne, zdrowe i sprawdzone tym się raz kolejny z Wami dzielę.

PRZEPIS

  • czas 15 minut (dłużej jeżeli gotujemy cieciorkę)
  • trudność bardzo łatwe
  • dieta bez mięsa, nabiału, cukru, glutenu (wegańska)
  • 3/4 porcje

SKŁADNIKI

  • 2 puszki ciecierzycy
  • 2 szczodre paczki liści młodego szpinaku (możesz użyć jarmużu tylko zblendowanego)
  • 4 ząbki czosnku
  • olej kokosowy (extra virgin)
  • oliwa z oliwek (extra virgin)
  • sól himalajska lub morska
  • czarny pieprz
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 1 szklanka soku pomidorowego

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Szpinak dokładnie myję i osuszam na durszlaku
  2. Obieram i bardzo drobno kroję czosnek
  3. Rozgrzewam patelnię, dodaję olej kokosowy i podsmażam delikatnie czosnek
  4. Następnie dodaję cieciorkę, sok pomidorowy i przyprawy. Wszystko dusże około 10 minut
  5. Na sam koniec dodaję posiekany szpinak. Potrawka jest gotowa jak szpinak się na patelni delikatnie spoci – około 3 minutek
  6. Potrawkę serwuję z kaszą jaglaną, ale oczywiście można potrawkę wcinać z dobrej jakości pieczywem (żytnie, orkiszowe) albo samą

Smacznego!

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

Related Posts