Enter your keyword

Cieciorkowy Pasztet z Koperkiem i Kolendrą

Cieciorkowy Pasztet z Koperkiem i Kolendrą

Cieciorkowy Pasztet z Koperkiem i Kolendrą

Cieciorkowy Pasztet z Koperkiem i Kolendrą. Nie wiem czy miałaś już przyjemność smakowania falafelu/a? jak nie to koniecznie próbuj. Warto! Nasza polska miłość do wszelakich pasztetów zainspirowała mnie do stworzenia falafel’owego pasztetu. Takie pomieszanie tradycji dla urozmaicenia. Pasztet wyszedł obłędnie pyszny, grzechem będzie go nie upiec. Zapraszam do garów, samo się nie zrobi: Cieciorkowy Pasztet z Koperkiem i Kolendrą.

 

IMG_4771_Fotor

PRZEPIS

  • czas moczenie cieciorki doba; przygotowanie 10 minut; pieczenie 40 minut
  • trudność łatwe
  • dieta bez mięsa, nabiału, pszenicy, orzechów drożdży

SKŁADNIKI

  • 2 kubki surowej cieciorki namoczonej na noc w 4 szklankach wody
  • 1/2 puszki ugotowanej cieciorki (tu opcjonalnie jak zależy Ci na przystrojeniu góry pasztetu)
  • 2 średnie cebule pokrojone w kostkę
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (możesz zastąpic bezglutenowym)
  • 2 łyżeczki żytniej mąki (możesz zastąpic bezglutenową)
  • 2 łyżki mielonej kolendry
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 1/2 łyżki kardamonu
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 1 łyżka pieprzu cayenne
  • kiść świeżego kopru
  • kiść świeżej kolendry ewentualnie zielonej pietruszki

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Namoczoną uprzednio cieciorkę przekładam do blendera i blenduję do uzyskania gładkiej masy
  2. Obieram i kroję w kostkę cebulę oraz szykuję czosnek. Dodaję do zblendowanej cieciorki wraz z suchymi przyprawami i solą. Ponownie bleduję przez chwilę aby dodane składniki wmieszaly się w cieciorkę
  3. Gotową masę przekładam do miski
  4. Rozgrzewam piekarnik do 190°C
  5. Myję i siekam drobniutko świeze zioła. Następnie przekładam do miski z cieciorką i rękoma wszysko mieszam
  6. Szykuję foremkę, smaruję olejem i na dno wysypuję ugotowaną cieciorkę. Tak aby pokryć dno
  7. Gotowa pastę przekładam do foremki uprzednio posmarowanej olejem. Foremkę wkladam do piekarnika
  8. Piekę 40 minut. Gotowy pasztet pozostawiam do wystygnięcia

Smacznego

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

 

Related Posts

  • Ojoj jaki wspaniały przepis 🙂 Daria, ja już zaczęłam rozmyślać jaki wegański pasztet pojawi się na wielkanocnym stole i chyba właśnie znalazłam odpowiedź. Cieciorka jest moim numerem jeden wśród „fasolek” 🙂 Więc zapisuje do notesu Babowniowego i idę dalej pobuszować za inspiracjami! 🙂

    • Basiu nie będziesz zawiedziona będzie robił furorę na Wielkanocnym stole. Córa weganka będzie szczęśliwa. U mnie na warsztatach nawet mięsożercy się zajadali o dziwo. Pysznego dnia, Daria

  • Rany w życiu czegoś takiego nie jadłam, ale opis i zdjęcia bardzo zachęcają do spróbowania 🙂

  • Nigdy czegoś takiego nie jadłam – warto zapamiętać!

  • Nigdy czegoś takiego nie jadłam – warto zapamiętać!

  • wygląda smacznie. nigdy nie jadłam cieciorki; )

  • wygląda smacznie. nigdy nie jadłam cieciorki; )

  • O matko, ale bym coś takiego zjadła!

  • Musi być pyszny 😉
    Ja już moje jaglano-warzywne upiekłam, więc przetestuję następnym razem, ale wygląda obiecująco ((:

  • Aleksandra Kasprzyk

    Kocham pasztet, ale nie wiedziałam, że można go przygotować w taki sposób – wygląda przepysznie!! 🙂 To pewnie dlatego, że nikt mi o tym nie powiedział 😉 Fajnie, że Ty postanowiłaś się tym podzielić 😀 Wielu pyszności na wielkanocnym stole! 🙂 http://olamabloga24.blogspot.com/

    • Na zdrówko! A co co Wielkanocy to kolorowych jajek, spokoju i pięknych momentów w gronie bliskich, Pozdrawiam, Daria xxx