Enter your keyword

Cukiniowe Spaghetti w Sosie z Awokado Papryki i Suszonych Pomidorów

Cukiniowe Spaghetti w Sosie z Awokado Papryki i Suszonych Pomidorów

Cukiniowe Spaghetti w Sosie z Awokado Papryki i Suszonych Pomidorów

Cukiniowe Spaghetti w Kremowym Sosie z Awokado Papryki i Suszonych Pomidorów.  Spaghetti z Cukinii przygotowuję używając temperówki (z ang. spiralizer). Jako alternatywy można użyć noża/obieraczki julienne – też fajnie się sprawdza, z tą jednak różnicą, że spaghetti jest cienkie ale nie jest tak długie.

Głównym składnikiem sosu jest kremowe awokado. Awokado to moja miłość, choć muszę przyznać, że początkowo chemii między nami nie było. Tutaj mamy przykład tego, że do wszystkiego jesteśmy się w stanie przekonać, a nawet i pokochać. Już od dłuższego czasu awokado zastępuje mi wszelkie smarowidła. Jestem wręcz zakochana w jego kremowej konsystencji.

W tym roku po raz pierwszy miałam możliwość zbierania ich z drzew. Natrafiłam na dwa rodzaje, jedno w grubszej skórce, a drugie w cieniutkiej. Jak dla mnie to drugie jest zdecydowanie bardziej kremowe; raz skojarzyło mi się nawet z jedzeniem lodów śmietankowych. Największym wyzwaniem odnośnie awokado jest wyczucie jego dojrzałości. Muszę przyznać, że nabrałam już trochę wprawy i udaje mi się już prawie za każdym wyczuć czy jest odpowiednio dojrzałe. Dlatego jak kupujecie ten twardy owoc awokado to będzie musiał on swoje odleżeć. Natomiast jak chcecie je od razu użyć to zdecydowanie sięgajcie po takie, które jak weźmiecie w rękę będzie można delikatnie nacisnąć z każdej strony.

Awokado ma w sobie tony cennych wartości odżywczych. Zawiera więcej potasu niż banany. Jest idealnym przysmakiem dla naszego mózgu, ze względu na zawarte w nim zdrowe tłuszcze.

Zapraszam na zdrowe i odżywcze Cukiniowe Spaghetti w Kremowym Sosie z Awokado Papryki i Suszonych Pomidorów.

PRZEPIS

  • czas 15 minut
  • trudność łatwe
  • dieta roślinna/wegańska: bez mięsa, nabiału, jaj, pszenicy/glutenu

 

SKŁADNIKI 

  • 3 większe cukinie
  • 2 średnie czerwone papryki
  • 10 suszonych pomidorków 
  • 3 awokado
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 mały pomidor
  • sól morsa lub himalajska
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE

  1. Cukinie myję i  temperuję w temperówce
  2. Papryki myję, osuszam, pozbywam się środka i przekładam do blendera. Dodaję suszone pomidorki i blenduję, aż uzyskam a’la pesto
  3. Każde awokado kolejno przekrawam na pół, pozbywam się pestki i łyżką wydobywam środek. Przekładam do miseczki i gniotę widelcem. Następnie kroję cebulę w kostkę i dodaję do awokado razem ze szczypta soli. Wszystko mieszam
  4. Utemperowaną cukinię, czy jak wolisz gotowe spaghetii przekładam na talerz, Najpierw polewam paprykowym pesto, a na jego wierzch kładę przygotowane z awokado guacamole. Stroję zielonymi warzywami (tu wedle gustu, co masz pod ręką) i polewam oliwą z oliwek

Smacznego!

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

Related Posts