Enter your keyword

Cukiniowe Spaghetti w Sosie Mango Raw Roślinnie

Cukiniowe Spaghetti w Sosie Mango Raw Roślinnie

Cukiniowe Spaghetti w Sosie Mango Raw Roślinnie

Cukiniowe Spaghetti w Sosie Mango Raw Roślinnie. Nie wiem jak mam opisać smak tej potrawy, bo jest tak pyszna, że brak mi słów. Idealna na lato, orzeźwiająca, pełna witamin po prostu raj na ziemi.

Do przyrządzenia tych pyszności potrzebować będziesz urządzenia, które nazywa się  spiralizer. To właśnie spiralizer/temperówka ukręca warzywa i owoce na fikuśne spaghetti. Jako alternatywy można użyć noża/obieraczki julienne – też fajnie się sprawdza z taką różnicą, że spaghetti jest cienkie ale nie jest tak długie.

Cukinia jest warzywem bardzo lekkostrawnym i przy tym warzywem, które pomaga w odkwaszaniu organizmu. Jedząc cukinie karmimy ciało witaminami K, C, A oraz składnikami mineralnymi takimi jak wapno, magnez, żelazo i potas i cynk. Mango natomiast karmi nas wapnem, potasem, magnezem i żelazem oraz witaminami A, C, E, K i tymi z grup B. Zarówno cukinia jak i mango zawierają pokaźne ilości kwas foliowego także dla zdrowia przyszłych mam i ich pociech są idealne.

IMG_2454_Fotor

PRZEPIS

  • czas 10-15 minut
  • trudność łatwe
  • dieta bez mąki/glutenu, tłuszczu, cukru, nabiału, orzechów, drożdży

SKŁADNIKI

  • 2 średnie cukinie (ja serwuję jedną na osobę)
  • 2 małe dojrzałe mango
  • 1/2  dojrzałego awokado
  • 1/4 łyżeczki przyprawy curry
  • 5 listków świeżej kolendry

PRZYGOTOWANIE

  1. Kabaczki myję i spiralizuję lub tnę obieraczką na długie, cienkie paseczki i przekładam do miski
  2. Obieram cieniutko mango, wykrawam pestkę i przekładam owoc do blendera
  3. Przekrawam awokado na pół, oddzielam miąższ od skórki i dodaję do blendera wraz z przyprawą curry i kolendrą. Wszystko blenduję, aż uzyskam gładziutki sos
  4. Gotowym sosem polewam przygotowane wcześniej spaghetti i paluchami wszytko dokładnie mieszam
  5. Serwuję w pięknych miskach

Smacznego!

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając je do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

Related Posts

  • Jaglusia

    Bardzo lubię połączenie mango i awokado 🙂
    Zapraszam do siebie 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/

  • Dominik

    omnomnom <3 jak nie lubię spaghetti to tu bym zjadł 😀

  • Dominik

    omnomnom <3 jak nie lubię spaghetti to tu bym zjadł 😀

  • Ela Zalewska

    Nie mogłam się oprzeć zrobiłam rewelacja:)

  • OMG! To jest z cukinii? Wygląda jak prawdziwy makaron!! Zaskakujesz mnie coraz bardziej 😀
    Ja nie mam tej maszynki więc chyba nie uda mi się zrobić czegoś podobnego :/

    • Możesz użyć noża/obieraczki julienne <3 Ściskam, Daria xxx

      • Trochę się obawiam że mi nie wyjdzie 😉

        • Nie obawiaj się tylko spróbuj ! Wiesz ile mi razy nie wyszło… Ściskam, Daria xxx

          • AA! Myślałam że Tobie zawsze wychodzi! Serio 🙂

          • Cos zawsze wychodzi ale niekoniecznie ma wiele wspólnego z zamierzonym celem haha 😉 Za to wzbogaca mnie o nowe doświadczenie. Ściskam, Daria xxx

          • No ba! Każde doświadczenie uczy nas czegoś 😀

          • Cos zawsze wychodzi ale niekoniecznie ma wiele wspólnego z zamierzonym celem haha 😉 Za to wzbogaca mnie o nowe doświadczenie. Ściskam, Daria xxx

  • Szukałam takiego przepisu w polskim wydaniu – widzę te warzywne makarony na wszystkich wege instagramach, które obserwuję! Dzięki! Nie mam co prawda tej maszyny, ale spróbuję zetrzeć cukinię na paski na tarce, tak jak piszesz – dam znać jak poszło! Buziaki 🙂

  • ależ zgłodniałam teraz przez Ciebie…

  • Pyszne.pl

    Droga Dario, dziękujemy za udział w Akcji Blogerskiej Pyszne.pl #CzasNaMałeCoNieco – https://pyszne.pl/blog/akcja-blogerska-czasnamaleconieco/. Cukiniowe spaghetti z sosem mango – prawdziwa rozpusta!! Pozdrawiam, Ola z Pyszne.pl