Enter your keyword

Cytrynowo – Szparagowe Bezglutenowe Spaghetti

Cytrynowo – Szparagowe Bezglutenowe Spaghetti

Cytrynowo – Szparagowe Bezglutenowe Spaghetti

Dzień dobry, oto kolejny dzień kolejny zdrowy i pyszny przepis. Tym razem zapraszam na orzeźwiająco sycące wegańskie i bezglutenowe spaghetti. Makaron ryżowy w połączeniu ze szparagami i cytryna to bardzo ciekawe połączenie.

PRZEPIS

  • czas 20 minut
  • trudność łatwe
  • dieta bez glutenu, nabiału, mięsa

SKŁADNIKI

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek zielonych szparagów (na 2 osoby)
  • 1 cytryna
  • 1 mała paczka makaronu (ja użyłam ryżowego z brązowego ryżu) nie polecam pszennych, modyfikowanych makaronów
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2-4 łyżki oliwy z oliwek
  • potarkowany ser parmezan lub płatki drożdżowe  (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

  1. Gotuję wodę na makaron, solę i na wrzątek wrzucam makaron gotując według zaleceń na opakowaniu
  2. Szykuję patelnię i rozpuszczam olej kokosowy
  3. Kroję cytrynę na plastry i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażę na małym ogniu, aż soki cytrynowe puszczą
  4. Obieram i drobno kroję czosnek, i cebulę. Dodaję na patelnię. Smażę przez około 5 minut
  5. Kroję szparagi na 2 centymetrowe kawałki, dodaję na patelnię i całość solę. Smażę przez około 5 minut. Upewniam się aby były bardziej al dente, a nie się rozpadały. Na tym etapie dosypuję oregano
  6. Ugotowany makaron odcedzam (zostawiając 1/3 szklanki makaronowej wody)
  7. Finalnie dodaję ugotowany makaron mieszam z pozostałymi składnikami na patelni. Dodaję oliwę z oliwek do pozostawionej makaronowej wody i polewam spaghetti. Posypuję pieprzem

Czas przygotowania tej rozkoszy to jedyne 20 minut.

Smacznego.

Related Posts