Enter your keyword

Czekoladowe Batoniki z Ziarenkami Chia

Czekoladowe Batoniki z Ziarenkami Chia

Czekoladowe Batoniki z Ziarenkami Chia

Zawsze czuje się jak w niebie kiedy wiem, że jedzenie bogate w wartościowe składniki odżywcze smakuje niegrzecznie i rozkosznie. Oto one – moje małe, rozkosznie słodkie batoniki. Są niesamowicie proste do wykonania, a co lepsze pyszne i bosko zdrowe. Świetnie się sprawdzają jako przekąska, śniadanie, poczęstunek dla bliskich czy też przyjaciół. Niesamowite źródło energii, odżywią one ciało, a jednocześnie zaspokajają zapotrzebowanie na słodkie. To zawsze jest moim celem, gdyż wiem, że sięganie po komercyjnego Marsa to tylko tony cukru i coraz większe od niego uzależnienie. Nie tędy droga do zdrowia i ton pozytywnej energii do życia.

PRZEPIS

  • czas 20 minut
  • trudność łatwe
  • dieta bez cukru, nabiału

SKŁADNIKI

  • 10 łyżek ziarenek takich jak ziarenka siemienia lnianego (ja kocham złote); ziarenka chia; ziarenka słonecznika oraz  czarnego sezamu, pestki dyni)
  • 1 życzliwa łyżka suszonych owoców (rodzynki, śliwki, żurawina)
  • 1 życzliwa łyżka orzechów (orzechy włoskie lub pekany, migdały, nerkowce)
  • 6 daktyli – moje ulubione to daktyle medjool (unikaj daktyli kandyzowaych – to tony cukru)
  • 5 łyżek kakao
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka naturalnego miodu lub ksylitolu

PRZYGOTOWANIE

  1. Wrzucam wszystkie suche składniki do blendera  (narzędzie 21 wieku/oszczędzacz czasu – kocham!) zostawiam dosłownie trzy różne orzechy i suszone owoce na boku aby wykorzystać je do dekoracji
  2. Następnie blenduję do momentu kiedy wszystkie składniki fajnie zmiksują się razem
  3. Teraz topię olej kokosowy (wsadzamy go do szklanki, a szklankę do garnka z gorącą wodą. Następnie roztopiony olej dodaję do mikstury razem z syropem klonowym/miodem i ponownie blenduję przez chwilkę łacząc dokładnie wszystkie składniki
  4. Mam gotową miksturę, którą rozkładam na malej blaszce do pieczenia, uciskam i formuję prostokąt. Dekoruję pokruszonymi orzeszami i drobno pokrojonymi owocami, które pozostawiłysmy wcześniej
  5. Wkładam blaszkę do lodówki na około 2 godziny. Następnie kroję na małe podłużne batoniki. Mi wyszło 10 prostokątnych batonikow
  6. Śmiało można trzymać w lodówce nawet do tygodnia – choć u mnie taka sytuacja jeszcze nie zaistniała. Trzy dni zazwyczaj i po rozkoszy. Fajna sprawa to to, że składniki są bardzo syte, pełne witamin z grupy B, żelaza oraz zdrowych tłuszczy.

Smacznego.

Related Posts