Enter your keyword

Daktylowo Sezamowe Kule – Wybitnie Pyszne Wegańskie i Bez Cukru

Daktylowo Sezamowe Kule – Wybitnie Pyszne Wegańskie i Bez Cukru

Daktylowo Sezamowe Kule – Wybitnie Pyszne Wegańskie i Bez Cukru

Daktylowo Sezamowe Kule – Wybitnie Pyszne Wegańskie i Bez Cukru. Celem w przyrządzaniu wszelkich pyszności w mojej kuchni jak już zapewne wiesz jest nie tylko smak ale używanie wartościowych produktów. Takich mających pozytywny wpływ na zdrowie. To wiąże się z tym, że unikam przede wszystkim rafinowanego białego cukru i modyfikowanej mąki pszennej.

Ogromnym plusem domowych słodkości jest także fakt, że w ten sposób unikam wszelkich konserwujących i innych trudnych do wymówienia dodatków. Zawartych niestety we wszystkich kupowanych w sklepach gotowych produktach. Wiem, że czasem się zdarzy. Dlatego jak już kupujesz to kupuj świadomie i unikaj tych najokrutniejszych i najgorszych.

Moja filozofia w kuchni to im mniej tym lepiej. Zawsze się cieszę jak dziecko jak uda mi się z jak najmniejszej ilości wartościowych produktów przygotować coś mega pysznego. Takie rozwiązanie na przekąskę na wynos chcę Ci właśnie teraz zaproponować.

Prosto, zdrowo i pysznie. Innymi słowy bezgrzesznie rozpustnie i tylko trzy wartościowe produkty. Sezam o którego zbawiennym wpływie na zdrowie możesz poczytać u Magdy Owsianka i Kawa w naszym wspólnym wpisie. Daktyle zaś to naturalna słodycz w krajach arabskich nazywana chlebem życia. Są bogate witaminę A, K i witaminy B. Zawierają dużo potasu, magnez, a także tony zbawiennego błonnika. Jako trzeci składnik pokusiłam się o ksylitolowy puder. Idealny, zdrowy cukier. Zatem do dzieła: Daktylowo Sezamowe Kule – Wybitnie Pyszne Wegańskie i Bez Cukru.

IMG_5130_Fotor

PRZEPIS

  • czas 20 minut
  • trudność łatwe
  • dieta bez cukru, orzechów mąki

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka sezamu
  • 15 daktyli medjool
  • 3 łyżki ksylitolu

PRZYGOTOWANIE

  1. Odmierzam sezam i przekładam do blendera. Teraz wszystko zależy od tego jaki blender posiadasz. Efekt końcowy ma być taki, że z sezamu ma się zrobić gęsta pasta. W tradycyjnym blenderze to około 15 minut blendowania
  2. W czasie kiedy sezam się blenduje, dryluję daktyle. Magia smaku tych kuli pochodzi z jakości daktyli. Szczerze polecam daktyle medjool. Mają mega pyszny karmelowy smak i są dużo większe. Jak takich nie możesz znaleźć też nie koniec świata. Te co są dostępne zalej wrzątkiem i pozostaw na 5 minut. Tak aby namokły
  3. Teraz szykuję młynek do mielenia kawy i mielę ksylitol aby uzyskać ksylitolowy puder. Przesypuję do miseczki. W pudrze będę obtaczać przygotowane kule
  4. Do gotowej zmielonej pasty sezamowej dodaję przygotowane daktyle i ponownie blenduję aby uzyskać jednolitą klejącą masę
  5. Z gotowej masy formuję kule – wielkość wedle uznania. Każdą  kulę obtaczam w ksylitolowym pudrze. Gotowe kule trzymam w lodówce do tygodnia

Zdrowego i Pysznego Smacznego!

 

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

Related Posts

  • Myślę, że bez ksylitolu również z powodzeniem zaspokoiłaby mnie ich słodycz – w końcu są pełne daktyli <3 A jeszcze sezam… uwielbiam go (naprawdę, nie raz wolę od orzechów :))

    • Weroniko bez jak najbardziej tez są pyszne 😉 Puder ksylitolowy powoduje, że śnieżnie i kusząco wyglądają 😉 Pięknego dnia! Daria xxx

  • Od jakiegoś czasu staram się karmić siebie i najbliższych jak najzdrowiej. Kuleczki zapowiadają się przepysznie! Aż się prosi o wypróbowanie 🙂

  • Od jakiegoś czasu staram się karmić siebie i najbliższych jak najzdrowiej. Kuleczki zapowiadają się przepysznie! Aż się prosi o wypróbowanie 🙂

  • Jadłam je parę razy 🙂 Smaczne, chociaż nie jestem w stanie zjeść ich dużo, zaledwie 1 czy 2 kuleczki 😉 Są bardzo syte.

  • Przepis brzmi zachęcająco. A czy mogę się dowiedzieć gdzie kupujesz daktyle medjool? I czy bardzo różnią się smakiem od takich, które najczęściej można znaleźć w sklepach?

    • Asiu, daktyle kupuje w azjatyckim sklepie, choć zauważyłam, że można je dostać online. Ja uwielbiam te z Palestyny. Pozdrawiam, Daria xxx

  • I znowu kusisz zdrowymi i latwymi w przygotowaniu przekaskami. Brzmia genialnie!

  • Uwielbiam daktyle i kocham sezam! Czyli… to coś idealnie dla mnie 😀

  • Przecież to nie są słodycze tylko rozkosz w najczystszej postaci! Genialny przepis! Bardzo Ci dziękuję za link. To jeden z kolejnych cudów kulinarnej sztuki jaki dane mi jest podziwiać. Mam nadzieję, że niebawem dane mi będzie tez kosztować 😀 Pozdrawiam serdecznie!

  • Ela Zalewska

    Kulki zrobione, zjedzone mniam pycha.Żadna praca a niebo w gębie i zdrowe cóż więcej trzeba. Pozdrawiam:)

  • Pieknie, daktyle mam, al sezamu nie…Czyms mozna sezam zastapic? 🙂

  • Pingback: Greenish Oolong – herbatniczek()