Enter your keyword

Dyniowy Kompot z Nutką Pomarańczy

Dyniowy Kompot z Nutką Pomarańczy

Dyniowy Kompot z Nutką Pomarańczy

Dynia w sezonie, aż żal byłoby tego nie wykorzystać. Dziś pokrótce parę słów o cennych jej wartościach i oczywiście przepis na pyszny kompot. Cenne właściwości dyni znajdziemy z miąższu oraz w pestkach. Główne składniki mineralne jakie zawiera to fosfor, potas, żelazo, magnez, wapń. Dynia to również źródło beta-karotenu (prowitaminy A), która chroni przed nowotworami; oraz witaminy pięknej skóry, czyli witaminy E. To także skarbnica witamin z grupy B, tej dającej nam pozytywną energię.

IMG_1366_Fotor

PRZEPIS

  • czas 30 minut
  • trudność łatwe
  • dieta bez cukru, nabiału

SKŁADNIKI

  • 1/2 dyni
  • 1 pomarańcza
  • 5 goździków
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 litry wody
  • 1/2 szklanki ksylitolu (cukier brzozowy)
  • 1 łyżka octu jabłkowego

PRZYGOTOWANIE

  1. Myję i kroję dynię na małe kawałki  (nie obieram ze skórki)
  2. Szykuję garnek, wlewam wodę i dodaję dynię. Czekam, aż się zacznie gotować
  3. Następnie kroję pomarańczkę (wedle gustu) i również dodaję razem z goździkami, cynamonem i octem
  4. Gotuję całość na małym ogniu przez około 30 minut
  5. Dosładzam wedle gustu

Na zdrowie!

Related Posts