Dżem Żurawinowy z Siemieniem Lnianym – Idealny

Dżem Żurawinowy z Siemieniem Lnianym – Idealny

Dżem Żurawinowy z Siemieniem Lnianym – Idealny

Uwielbiam żurawinę! Kojarzę ją z ciepłym oscypkiem, polskimi górami i zabawnymi góralami w Zakopanem. Ostatnim moim doświadczeniem w które zainwestowałam swój czas to właśnie przyrządzenie zdrowego, naturalnego i pełnego dobroci dżemu żurawinowego. Wpadła w moje ręce świeża żurawina, więc grzechem było by nie poeksperymentować. Tym bardziej, że wtedy to ja kontroluję co i ile do niej dodaję. (Tu mam na myśli to, że ta słodka suszona żurawina, którą zazwyczaj kupujemy to oprócz samej żurawiny to tony zwykłego cukru). Cukier czy też produkty bogate w cukry proste (proste węglowodany czyli wszystkie produkty zawierające cukier, produkty rafinowane np. biała mąka, biały ryż, białe makarony etc), wprowadzają w szaleństwo naszą insulinę. To prowadzi często do nagłego zmęczenia i ospania po ich zjedzeniu, a na dłuższą metę może doprowadzić do insulino-odporności. Insulina przestaje pracować czyli kontrolować poziom cukru we krwi. Mięśnie nie są odżywiane, a nadwyżka cukrów gromadzi się w postaci tkanki tłuszczowej. Coraz więcej tkanki tłuszczowej prowadzi do nadwagi i często cukrzycy typu II. Tego nie chcę, więc wybór mam taki, że bezgrzesznie gotuję, czyli w miarę rozsądku szukam zastępczych wartościowych produktów. Takich, które nie tylko pysznie smakują ale jednocześnie odżywiają moje ciało. Zapraszam na pełen dobroci dżem, cztery zdrowe wartościowe składniki.

 

IMG_2833_Fotor-1 copy

PRZEPIS

  • czas 20 minut
  • trudność łatwe
  • dieta bez cukru, nabiału, glutenu, orzechów

SKŁADNIKI

  • 300g żurawiny
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki syropu klonowego (lub naturalnego miodu)
  • 1 łyżka siemienia lnianego

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Szykuję mały garnek i rozpuszczam w nim olej kokosowy
  2. Myję żurawinę i przekładam do garnka. Smażę przez około 5 minut i mieszam czekając, aż żurawina puści soki
  3. Dodaję syrop klonowy lub miód. Smażę na małym ogniu przez kolejne 10 minut
  4. Na tym etapie dodaję siemię lniane. Wszystko mieszam, przykrywam pokrywką, wyłączam  i pozostawiam na 15 minut. Siemię zacznie pracować i dżemik zgęstnieje
  5. Przekładam do słoiczka i trzymam w lodówce do 2 tygodni. Można zakonserwować
  6. Dżemik wcinam jako smarowidło na chlebek, ciasteczka, dodatek do owsianek i często jako dodatek do sałatkowego dressingu

Bezgrzesznego smacznego.

Related Posts