Enter your keyword

Falafel – Cieciorkowe Kotlety Mielone – Magia Smaku

Falafel – Cieciorkowe Kotlety Mielone – Magia Smaku

Falafel – Cieciorkowe Kotlety Mielone – Magia Smaku

Ciecierzyca to roślinka strączkowa popularna w wielu kuchniach świata, a szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej i bliskiego wschodu. Moje pierwsze doświadczenie z cieciorką to podglądanie moich znajomych w ich hinduskiej kuchni. Tutaj ciecierzyca najczęściej podawana jest pod postacią tak zwanego gulaszu czyli curry. Kolejnym doświadczeniem była podróż do Hiszpanii. Hiszpanie w okolicach Andaluzji, podają cieciorkę wraz ze szpinakiem jako tak zwane tapa (przystawka). Bary tapa w Grenadzie, Sewilli czy Kordobie z dumą serwują cieciorkę w wersji tapa od lat. Co ciekawe nawet moja mama, zakochana w kurczaku, która z oporem w kuchni eksperymentuje bardzo przekonała się do cieciorki. Teraz nawet sama ją przyrządza. Kuchnie świata arabskiego typu Maroko, Egipt, Liban, arabska część Izraela oferują cieciorkę pod postacią między innymi tak po naszemu kotletów. Nazywają je „falafel”. Uwielbiam! Dlatego dzisiaj zdecydowałam, że podzielę się z Wami przepisem na te pyszności. Zapraszam więc na cieciorkowe kotlety. Kotlety pełne białka, witamin i szybko sycącego błonnika.

 

IMG_3349_Fotor-1

PRZEPIS

  • czas 40 minut (plus moczenie ciecierzycy przez noc)
  • trudność średnie
  • dieta bez mięsa, nabiału, cukru, glutenu

SKŁADNIKI

  • 300g surowej/suszonej ciecierzycy
  • 1 średnia cebula pokrojona w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mąki bezglutenowej (lub opcjonalnie innej dobrej jakości np orkiszowej)
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżka soli morskiej lub różowej
  • 3 łyżki drobno posiekanej naci kolendry
  • 2 łyżki drobno posikanej naci pietruszki
  • do smażenia olej kokosowy lub rzepakowy

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Ciecierzycę wsypuję do miski i zalewam wodą. 2/3 wody na 1/3 cieciorki i pozostawiam na noc
  2. Następnego dnia z namoczonej cieciorki odlewam wodę. Przekładam cieciorkę do blendera i blenduję. Staram się uzyskać konsystencję pasty, tak aby się ładnie kleiła
  3. Dodaję wszystkie przyprawy, sól, mąkę oraz zioła. Następnie przez dodatkowe kilka sekund ponownie blenduję tak aby dodatki wmieszały się w pastę
  4. Po zblendowaniu przekładam pastę do miski i wkładam do lodowki tak na około 30 minut
  5. Finalnie rozgrzewam patelnię. Dodaję olej. Formuję małe kuleczki/kotleciki i smażę okolo 1-2 minut z każdej strony

Zazwyczaj serwuję z ryżem lub komosą ryżową, bądź po prostu z sałatką/surówką.

Smacznego!

“Dziel się dobrocią i udostępnij, co dobrego dajemy do nas samych wraca”

 

Related Posts

  • Bardzo lubię kotlety z cieciorki. Podajesz do tego jeszcze jakiś sos? Bo mi się zdarza podać albo z jogurtowym, albo pomidorowym i szukam inspiracji 🙂

    • Grecki tradycyjny jogurt z potartym ogórkiem, octem jabłkowym oliwą z oliwek i odrobiną soli – ulubiony 😉 Niestety od jakiegoś czasu testuję różne jogurty, gdyż unikam nabiału. Próbowałaś takiego? U mnie w domu lubią też z jogurtem wymieszanym z mango chutney. Pysznego Smacznego, Daria xxx

      • Pisząc jogurt miałam na myśli właśnie grecki, jakoś najlepiej mi się sprawdza w roli sosów do tego typu dań 🙂 Innych używam z „braku laku”, mam nadzieję, że trafisz na zamiennik greckiego.

  • Jadłam je raz. We wrocławskiej restauracji. Muszę je opatentować w domu 🙂

  • nigdy nie jadłam ciecierzycy! kurcze a chyba bym chciała spróbować…

  • www.gabistworkowo.pl

    Aż chce się spróbować 🙂 A czy można dodać cieciorkę z puszki?

  • Martyna

    Moje ulubione <3, polecam 🙂