Falafelowe Kulki, Quinoa i Awokado – Sałatka Pełna Roślinnego Białka

Falafelowe Kulki, Quinoa i Awokado – Sałatka Pełna Roślinnego Białka

Falafelowe Kulki, Quinoa i Awokado – Sałatka Pełna Roślinnego Białka

Falafelowe Kulki, Quinoa i Awokado – Sałatka Pełna Roślinnego Białka. Falafel, burger, kotlet, kofta zwać można dowolnie, choć falafel przyrządzany jest głownie z ciecierzycy, a kotlet, burger, czy kofta często z kolei kojarzony jest z mięsem.

Propozycja połączenia cieciorki i komosy ryżowej (quinoa) to idealne źródło wartościowego roślinnego białka. Idealne połączenie dla zaspokojenia dziennej porcji białka potrzebnego dla zdrowia. Szczególnie dla wegan, wegetarian, czy osób pracujących nad jędrnym ciałem, a nie przepadających za mięsem. Super się sprawdzi również u tych chcących urozmaicenia w jadłospisie szukających pomysłu na treściwy obiad. Zapraszam na te pyszności poniżej, a o istotnej roli białka w codziennym jadłospisie poczytasz w moim wpisie: „Ładne ciało robi się w kuchni„. Zapraszam na Falafelowe Kulki, Quinoa i Awokado – Sałatka Pełna Roślinnego Białka.

IMG_5933_Fotor

PRZEPIS

  • czas 1 godzina plus moczenie cieciorki przez noc
  • trudność średnia
  • dieta bez mięsa, nabiału, glutenu, orzechów, drożdży, cukru

SKŁADNIKI

kulki/falafel

  • 300g surowej/suszonej ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • kilka lasek szczypiorku
  • 2 łyżeczki mąki bezglutenowej (lub opcjonalnie innej dobrej jakości np żytniej – zawiera gluten)
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżka soli morskiej lub różowej
  • 3 łyżki drobno posiekanej naci kolendry lub kopru
  • do smażenia olej kokosowy ewentualnie rzepakowy

sałatka

  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 1 awokado
  • paczka rukoli
  • ziarno z 1/2 granatu
  • sól morska lub himalajska i czarny pieprz
  • kilka propel oliwy z oliwek  (opcjonalnie)

 

PRZYGOTOWANIE

falafel/kulki

  1. Ciecierzycę wsypuję do miski i zalewam wodą. 2/3 wody na 1/3 cieciorki i pozostawiam na noc
  2. Następnego dnia z namoczonej cieciorki odlewam wodę. Przekładam cieciorkę do blendera i blenduję. Staram się uzyskać konsystencję pasty, tak aby się ładnie kleiła
  3. Dodaję wszystkie przyprawy, sól, mąkę oraz zioła. Następnie przez dodatkowe kilka sekund ponownie blenduję tak aby dodatki wmieszały się w pastę
  4. Finalnie rozgrzewam patelnię. Dodaję olej. Formuję małe kuleczki i smażę okolo 1-2 minut z każdej strony

sałatka

  1. Komosę ryżową gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  2. Rukolę myję i przekładam do miski. Przekrawam awokado na pół, pozbywam się pestki oraz skórki, kroję na małe kawałeczki, dodaję do rukoli i wszystko mieszam
  3. Do miski z sałatką dodaję komosę ryżową, kulki i ziarno granatu
  4. Dodaję szczyptę soli, pieprzu i wedle gustu kilka kropel oliwy z oliwek

Na koniec dodałam kilka listków bazylii, bo rosła akurat pod ręką

Smacznego.

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

 

Related Posts

  • Falafele jadłam tylko raz w życiu i bardzo mi smakowały. Wszystko wygląda i brzmi pysznie!

  • Cieciorka <3

  • Przemysław Piątek

    Osobiście jestem mięsożerny i nie wyobrażam sobie życia bez mięsa. Coś takiego chętnie bym spróbował, ale raczej jako dodatek do mojej diety i forma eksperymentu że można zjeść bez mięsa 🙂

    • Moja mama jest też mięsożerna ale zauważyłam, że cieciorka coraz częściej u niej gości na talerzu 😉 Zawsze to jakieś urozmaicenie 😉 Pozdrawiam, Daria xxx

      • Przemysław Piątek

        Już długo się przymierzam żeby spróbować tą słynną cieciorkę. Brzmi prawie jakby to był jakiś drób 🙂

  • Odkąd odstawiłem mięso na początku roku ciecierzyca często gości na moim talerzu. A mięsa wcale nie brakuje. Przepis ląduje w notatniku.

  • Tyle razy w kebebie jadłam falafela a do głowy mi nie przyszło zrobić samej. Czas to zmienić! 🙂

  • Zdrowe danie, które kiedyś zagości na moim stole!

  • Ula z prostoofinansach

    Ale zapachniało kolendrą 😉 Zgadzam się, że ładne ciało robi się w kuchni. Większość nie wierzy, że to może przepysznie smakować a nie tylko wyglądać 🙂 Oczywiście ta większość pewno nigdy tu nie zaglądnie.

    • Nie każdy lubi odkrywać i poszerzać horyzonty 😉 Dobrze, że my wiemy i możemy delektować się wszelakimi pysznościami, Ściskam, Daria xxx

  • Ula z prostoofinansach

    Ale zapachniało kolendrą 😉 Zgadzam się, że ładne ciało robi się w kuchni. Większość nie wierzy, że to może przepysznie smakować a nie tylko wyglądać 🙂 Oczywiście ta większość pewno nigdy tu nie zaglądnie.

  • Idelny pomysł na dzisiejszy lunch. Te falafelowe kulki bardzo mi się spodobały. 🙂