Enter your keyword

Fasola w Ziołach z Pieprznym Tofu

Fasola w Ziołach z Pieprznym Tofu

Fasola w Ziołach z Pieprznym Tofu

Fasola w Świeżych Ziołach i Szpinaku z Pieprznym Tofu. Fakt jest jeden, tak jak bardzo kocham jedzenie i kocham jeść tak samo bardzo uwielbiam przyrządzać dania, które można zrobić dosłownie w 15 minut. Jednocześnie mając świadomość, że jest to danie zdrowe i bogate w wartości odżywcze.

Dania strączkowe właśnie do takich należą. Są idealne w krytycznych momentach potrzeby zaspokojenia głodu. Postaraj się częściej łapać za puszkę ulubionej fasoli, soczewicy czy cieciorki zamiast łapać za chlebowe przysmaki. Prosto i szybko zmieszaj z ulubionymi ziołami i ryżem lub kaszą. Dzisiejsza propozycja smakowo komponuje się idealnie, a tofu pomimo, iż zatopione w szczodrej ilości czarnego pieprzu nabiera wybitnie przyjemnego i wykwintnego smaku. Danie idealne!

img_6585_fotor

PRZEPIS

  • czas 15 minut
  • trudność bardzo łatwe
  • dieta bez glutenu, cukru, mięsa, orzechów, drożdży (danie wegańskie)
  • porcja dla 2 osób

SKŁADNIKI

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • garść pokrojonego szpinaku
  • garść swieżej drobno pokrojonej pietruszki
  • garść liści swieżej mięty
  • sól himalajska lub morska
  • 1 łyżka czarnego pieprzu
  • 1/2 kostki tofu (ekologicznego pochodzenia)
  • ziarno granatu
  • 2 suszone pomidory
  • 1 puszka dużej fasoli jaś
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 100 gramów niepalonej kaszy gryczanej

PRZYGOTOWANIE

  1. Gotuję kaszę gryczaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  2. Rozgrzewam patelnię, dodaję olej. Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam i dodaję na patelnię. Smażę przez kilka minut w międzyczasie solę. Następnie dodaję fasolę z puszki. Smażę przez 5 minut
  3. Kolejno na patelnie dodaję szpinak i pozostałe świeże zioła oraz drobno posiekane suszone pomidorki. Wszystko mieszam i przez kolejne kilka minut smażę na małym ogniu
  4. Rozgrzewam drugą małą patelnię, dodaję olej. Kroję tofu na małe kawałki, posypuję z każdej strony solą i szczodrą ilością czarnego pieprzu. Dodaję na patelnię i podsmażam, aż się pięknie zarumieni na brązowo
  5. Gotowe tofu dodaję do głównej potrawki, którą serwuję z kaszą gryczaną i ziarnem granatu

Smacznego!

 

Related Posts