Enter your keyword

Fit Burger Idealny – Quinoa i Cieciorka Najlepsze Połączenie

Fit Burger Idealny – Quinoa i Cieciorka Najlepsze Połączenie

Fit Burger Idealny – Quinoa i Cieciorka Najlepsze Połączenie

Fit Burger Idealny – Quinoa i Cieciorka Najlepsze Połączenie. Zaledwie pare dni temu pisałam o białku i jego istotnym wpływie na nasze ciało i procesy w nim zachodzące. Podałam przykłady pełnowartościowego białka roślinnego, zwierzęcego i odzwierzęcego.

Jak jesteś zainteresowana tym, że ładne ciało robi się w 80% w kuchni to tu poczytasz o białku i jego wpływie na ciało, a tu o węglowodanach i ich istotnej roli w codziennym jadłospisie, Jak śledzisz moje wpisy to pewnie się zdążyłaś zorientować, że moje propozycje są propozycjami roślinnymi. Dzisiejsza propozycja też taka właśnie jest. Mieszanka komosy ryżowej, cieciorki, świeżych ziół, suszonych pomidorów i kiszonej cytryny. Obłęd! Zapraszam: Fit Burger Idealny – Quinoa i Cieciorka Najlepsze Połączenie.

 

IMG_5910_Fotor

PRZEPIS

  • czas 15 minut
  • trudność łatwe
  • dieta bez mięsa, pszenicy, nabiału, orzechów

SKŁADNIKI

  •  1 puszka ciecierzycy (lub kubek ugotowanej)
  • 1/2 szklanki komosy ryżowej
  • 10 listków świeżej mięty
  • garść świeżej kolendry (jak nie masz możesz zastapić zielona pietruszką lub koprem)
  • 1/4 kiszonej cytryny  (lub sok z 1/2 cytryny)
  • kilka (4-5) suszonych pomidorków (bez też fajnie smakuje)
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej kolendry
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru (możesz dodać świeży potarty)
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego kminku
  • 2 lub 3 łyżki mąki żytniej (lub bezglutenowej)
  • olej kokosowy do smażenia

PRZYGOTOWANIE

  1. Cieciorkę przesypuję z puszki do durszlaka i płuczę w zimnej wodzie. Następnie przekładam do blendera
  2. Dodaję komosę ryżową, mąkę oraz wszystkie suche przyprawy i sól
  3. Myję, drobno siekam miętę, kolendrę i skórkę kiszonej cytryny, dodaję do blendera (jak nie masz kiszonej cytryny to wciśnij sok z cytryny)
  4. Wszystko razem blenduję, aż uzyskam gładką pastę z której formuję 4 pokaźne burgery
  5. Rozgrzewam patelnię, dodaję olej kokosowy
  6. Każdego burgera delikatnie obsypuję mąką i smażę przez koło 3-4 minuty kilka razy obracając

Serwuję z mieszanką sałat, szczypiorem, awokado i grillowaną papryką. Opcjonalnie możesz dokupić świeżą i chrupiącą żytnią lub inną wartościową razową bułkę i serwować jak tradycyjnego burgera.

Smacznego!

Hej! Wkładam całe serce w to co robię, a  dzieleniem się pomnażamy dobro, więc uradujesz moje serducho, jak podzielisz się tym wpisem z kimś, kogo znasz, kto by na tym skorzystał! Moim celem jest zawsze pomoc tak wielu osobom, jak tylko mogę, zachęcając do bardziej świadomego jak i pysznego jedzenia i życia! Ale nie mogę tego zrobić bez Ciebie. Dziękuję Ci! Jesteś wielka!

 Ściskam

Daria x

 

Related Posts

  • Oj, tym dodatkiem kiszonej cytryny naprawdę mnie zainspirowałaś. Cytrusowych kiszonek jeszcze nie zdarzyło mi się dodać do tego typu kotletów.

  • Może spróbuję, ale wyłączając większość przypraw, bo za nimi nie przepadam 😉

  • <3

  • genialny przepis! uwielbiam wegetariańskie burgery, a cieciorka i quinoa w 100% trafia w moje gusta. Podobnie zresztą jak cały blog, będe obserwować:)

  • Aleksandra Stawarz

    Wow! Wyglądają pysznie 🙂 jestem ogromną fanką burgerów, tych mięsnych, ale kiedyś w końcu muszę spróbować wersji wegetariańskiej, Twój przepis nada się idealnie 🙂

    • Będziesz miło zaskoczona smakiem Olu <3 Ściskam, Daria xxx

      • Aleksandra Stawarz

        😀 dzięki kochana, miłego wieczorku :*

  • Mniam. Wyglada pysznie!! Chyba wypróbuję bo przepis wygląda na dosc prosty

  • Świetna wersja, na pewno wypróbuję, choć czekoladowe burakowe brownie wyświtlające się obok kusi niemniej. Aż strach się rozglądać wokół by nie spędzić pół dnia w kuchni 😉

  • Ela Zalewska

    Pysznie wyglądają mam nadzieję że będę niebawem je wcinać:)

  • Wygląda obłędnie, ale dla mnie Burger bez mięcha to nie Burger… Spróbuję jednak wykonać takie cudo, może akurat zaskakuje lepiej niż myślę 🙂